Артур Товмасян: Найбільш гостра проблема Харківської області – стан об’єктів ЖКГ

09.02.2021 15:32 Влада
Голова Харківської обласної ради Артур Товмасян поставив собі на меті побачити проблеми кожного району на власні очі. Тому почав особисто навідуватися у різні куточки Харківщини. Каже, хоче розуміти, на що в першу чергу потрібно виділити гроші на сесії обласної ради. Уперше з робочим візитом очільник облради побував на Красноградщині.

Знайомство з районом розпочав із Красноградської громади. Спочатку голова обласної ради завітав до місцевого краєзнавчого музею ім. П. Д. Мартиновича. Це один з найбільших музеїв області, що розташовані поза межами Харкова. Заклад налічує 42 виставкові зали, також на його території розташовані хата-мазанка і млин ХІХ століття. Щороку музей відвідують понад 13 тисяч людей.

Читайте також: Штат Красноградського краєзнавчого музею може скоротитися майже на третину

Наступного року заклад відзначатиме своє 100-річчя. Проте наразі колектив музею дуже стурбований, бо існує ризик скорочення штату майже на третину – з 22 працівників до 14. До кінця року на зарплати колективу не вистачає 1,7 мільйона гривень. Також потрібні кошти на утримання закладу й косметичний ремонт приміщень. Тож колектив музею звернувся по допомогу до Артура Товмасяна.

– Спробуємо допомогти. Музей незабаром відзначатиме своє 99-річчя, тож до цієї дати відремонтуємо один із залів – зал слави АТО. І на 100-річчя закладу також щось виділимо на реконструкцію з обласного бюджету, – пообіцяв голова облради.

Звернули увагу голови Харківської обласної ради на свої проблеми й у Красноградській центральній районній лікарні. Медзаклад обслуговує жителів Красноградської, Наталинської, Зачепилівської, Кегичівської, Сахновщинської та Старовірівської громад. ЦРЛ є опорною для лікування хворих на коронавірус – для таких пацієнтів тут виділено 131 ліжко. Всього заклад розраховано на 225 ліжок.

Як зазначила директорка Красноградської ЦРЛ Ганна Васенко, у 2020 році було завершено капітальний ремонт інфекційного відділення і розпочато капремонт відділення екстреної медичної допомоги, анестезіології та інтенсивної терапії, в одному з кабінетів передбачається установка комп’ютерного томографа. Загальна вартість ремонтних робіт складає понад 25 мільйонів гривень.

– Усі кошти, виділені на минулий рік, були повністю спрямовані на внутрішні оздоблювальні роботи в санпропускнику, приміщенні реанімації, рентген-кабінеті, фізіотерапевтичному відділенні. Установлено системи опалення, вентиляції, пожежну сигналізацію тощо. Закінчуються роботи з внутрішнього облаштування приймального приміщення для акушерсько-гінекологічного відділення, – розповіла Ганна Васенко.

Водночас вона зазначила, що наразі не вистачає близько 8 мільйонів гривень для завершення всіх робіт. Також є проблеми і з підведенням мережі електропостачання до кабінету комп’ютерної томографії. Колектив лікарні попросив Артура Товмасяна взяти під свій контроль питання виділення томографа Красноградській ЦРЛ. Харківщина отримала кілька апаратів, один з них зарезервований за Красноградщиною, проте медики переживають: якщо вчасно не встигнуть з ремонтом, то комп’ютерний томограф відправиться в іншу лікарню.

Проінспектувавши хід ремонтних робіт, очільник облради запевнив керівництво лікарні, що триматиме на контролі це питання.

– Проблеми лікарні будуть розв’язані. Чекаємо на призначення профільного заступника голови облдержадміністрації. У першу чергу ми з ним розглянемо можливість установлення томографа у Красноградській центральній районній лікарні, – наголосив Артур Товмасян.

Також він пообіцяв допомогти у вирішенні ще одного медичного питання. На Красноградщині побудовано дві нові амбулаторії, але їх досі не здано в експлуатацію. Не вистачає дозволу від Державної архітектурної будівельної інспекції. Наразі на державному рівні йде реорганізація цієї служби, тож підписання необхідних документів затягнулося.

Проінспектував голова облради і будівництво спортзалу в Красноградському ліцеї № 3, роботи ведуться за рахунок коштів обласного бюджету.

За два роки будівництва освоєно 13,3 мільйона гривень. Уже виконано основні роботи: збудовано спортивну залу з допоміжними приміщеннями, придбано спортивне обладнання, розплановано благоустрій території тощо. Проте з’явилися додаткові витрати – влаштування двох спортивних майданчиків зі штучним покриттям, установлення теплових насосів і монтаж системи блискавкозахисту. За відкоригованою проєктно-кошторисною документацією вартість будівництва зросла до майже 17,45 мільйона гривень. Тож для завершення будівництва спортзалу не вистачає близько 3,9 мільйона гривень. Будівництво об’єкта планують завершити у квітні-травні 2021 року.

Вартісне питання водопостачання

Ще однією больовою точкою Красноградщини є водопостачання. Красноградське КП «Водоканал» надає послуги централізованого водопостачання 26,3 тисячі абонентам, централізованого водовідведення – 13,9 тисячі. За підсумками 2020 року збиток від основної діяльності підприємства становив понад 555 тисяч гривень.
Важливу роль у задоволенні потреб населення частини Красноградщини питною водою виконує станція II підйому. Наразі об’єкт стратегічного значення потребує невідкладного капітального ремонту, загальною вартістю 57 мільйонів гривень. Для підприємства ця сума – непідйомна.

Артур Товмасян зазначив, що в районах Харківщини проблеми схожі між собою. Серед найбільш гострих – робота об’єктів житлово-комунальної сфери, зокрема якісного водопостачання.

– За будь-яких обставин ми повинні забезпечити безперебійне водопостачання для багатотисячної громади. У розв’язанні цієї проблеми важливо ефективно поєднати виробництво та конструкторські рішення. Але виправити аварійний стан насосної станції необхідно якнайшвидше, – переконаний Артур Товмасян.

Водночас він зазначив, що реконструкцію насосної станції потрібно розбити на кілька етапів і шукати шляхи фінансування з різних джерел, зокрема на державному рівні та залучати донорську підтримку.

Також під час візиту на Красноградщину порушувалися питання розчищення водойм.

– Для розчищення річок існує спеціальне обладнання (амфібія), яке коштує близько 5 мільйонів гривень. Було б добре закупите таке обладнання у наш регіон. Я це питання обговорю з головою ХОДА Айною Тимчук, – зазначив очільник облради.

Наталинські страхи

Після вивчення проблем міста Артур Товмасян відвідав сільську Наталинську громаду. Найбільше наталинці занепокоєні подальшою долею газовидобувного підприємства – Хрестищенського відділення бурових робіт (філія бурового управління «Укрбургаз» АТ «Укргазвидобування»), що розташоване на їх території. Податки від цього підприємства складають 80 % бюджету громади.

Наразі на Красноградщині гостро постало питання скорочення працівників філії. Також у районі дуже переживають, що центральний офіс філії взагалі може змінити реєстрацію з наталинської на полтавську.

– Щоб рівень життя на Красноградщині не почав знижуватися, такі бюджетоутворюючі підприємства втрачати не можна. Важливо не допустити, щоб підприємство залишило територію громади. З цього приводу планую організувати круглий стіл за участю голови Харківської облдержадміністрації Айни Тимчук, керівництва Полтавської області, запросити представників підприємства, профспілки, органів самоврядування територіальних громад, – наголосив Артур Товмасян.

Не вистачає лікарів

Після Наталиного голова Харківської облради відвідав Зачепилівку, де оглянув місцевий ЦНАП, а також поспілкувався з колективом Зачепилівської центральної лікарні.
Цей заклад надає амбулаторну та стаціонарну медичну допомогу, невідкладну цілодобову медичну допомогу з хірургії, акушерства та гінекології, травматології, педіатрії, терапії та неврології. Поліклініка, розрахована на 86 відвідувань за зміну, стаціонарні відділення на 65 ліжок.

Як повідомила головна лікарка закладу Світлана Жарікова, у 2020 році проводився капітальний ремонт покрівлі терапевтично-неврологічного та педіатричного відділень на суму понад 1,3 мільйона гривень та капітальний ремонт внутрішніх мереж системи опалення, електропостачання, водопостачання та водовідведення на суму 2,4 мільйона гривень.

Для проведення капітального ремонту частини приміщень педіатричного відділення необхідно ще близько 1,3 мільйона гривень, а на капремонт частини приміщень терапевтично-неврологічного відділення не вистачає ще 2,2 мільйона гривень.

Також головна лікарка акцентувала увагу очільника облради на кадровому «голоді». У медзакладі бракує лікарів, молодь не хоче їхати працювати в Зачепилівську лікарню.

Після лікарні голова облради навідався в місцевий будинок дитячої та юнацької творчості. Там він проінспектував реконструкцію частини приміщень.

– Побачив на власні очі проблемні об’єкти Красноградщини. Тож коли відбудеться наступна обласна сесія (на початку березня), буду добре розуміти ті проблеми, які є у районі, – резюмував свій перший офіційний візит у Красноградський район голова Харківської обласної ради Артур Товмасян. – У планах проїхатися по всіх районах Харківщини. Є речі, які дійсно потребують фінансування. Тож на найближчій сесії ми розглядатимемо гострі питання. Громади будуть включатися в обласні конкурси, зокрема у «Разом в майбутнє», і за рахунок цих коштів закриватимуть деякі проблеми.

Читайте також: У село – за біометрикою: у Старовірівці запускають видачу ID-паспортів

Автор: Юлія Шматченко