«Ключ» до нового устрою: що змінить новий закон для самоврядовців Харківщини

24.11.2020 12:30 Влада
Прийняття закону 3651-д чекала переважна більшість громад як Харківщини, так і всієї України. Бо він регулює відносини між колишніми міськими, селищними, сільськими радами та новоствореними територіальними громадами. Також цей закон розблоковує роботу новостворених громад та районів, запускає процеси реорганізації районних рад, ліквідації та утворення нових райдержадміністрацій тощо. 17 листопада за прийняття документа проголосували народні депутати.

23 листопада закон № 3651-д підписав голова Верховної Ради України, відразу документ було передано на підпис Президенту. Повна назва документа – Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій». За словами заступника міністра розвитку громад та територій В’ячеслава Негоди, норми цього законопроєкту мають запрацювати якнайшвидше, бо до кінця року урядовці і самоврядовці мають ухвалити багато рішень, які були неможливі без прийняття вищезазначеного документа.

«Попереду у нас всього місяць, за який ми маємо вирішити питання розмежування майна між громадами та районами, утворення районних державних адміністрацій та багато інших питань, які вимагають прийняття складних рішень. Цю величезну інституційну роботу потрібно робити швидко, щоб з 1 січня 2021 року ми могли перейти на нову систему територіальної організації влади», – цитує В’ячеслава Негоду сайт Децентралізація.

Передача справ

Наразі в Харківській області тривають процеси створення нових РДА та райрад. Нагадаємо, що за новим адміністративним територіальним устроєм в області сформовано сім районів: Богодухівський, Ізюмський, Красноградський, Куп’янський, Лозівський, Харківський та Чугуївський. Відповідно має утворитися по сім нових райдержадміністрацій і районних рад.

Райдержадміністрації, що ліквідовуються, мають передати справи до новостворених РДА. Наприклад, Сахновщинська – до Красноградської новоствореної РДА, Нововодолазька – до Харківської РДА тощо.

Прийнятий 17 листопада закон № 3651-д запустив цей процес.

– Відповідні РДА, їхні структурні підрозділи, утворені як юридичні особи публічного права, реорганізуються в межах граничної чисельності, умов оплати праці працівників і норм витрат, установлених Кабінетом Міністрів України, – пояснює «СК» керівниця Харківського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» (ця організація надає консультативну допомогу громадам у розбудові місцевого самоврядування) Оксана Черкас. – Поки в Конституцію не внесуть зміни, адміністрації будуть виконувати ті повноваження, що і були до цього. Той факт, що їх зараз сім замість 27, повноважень не змінює. Наразі законодавчо не прийнято жодного рішення, яке б надало їм інші повноваження.

Експертка зазначає: важливо, щоб не існували дві паралельні системи управління з боку держави та з боку органу місцевого самоврядування, які будуть заважати одна одній.

– У тергромадах є рада, виконавчий комітет, який згідно з чинним законодавством виконує як власні повноваження, так і делеговані. І у таких громадах для райадміністрації паралельно немає роботи, адже це буде дублювання функцій, – підкреслює Оксана Черкас.

Окрім прийнятого закону 3651-д, наразі готується й нова редакція законопроєктів «Про місцеві державні адміністрації» та «Про місцеве самоврядування в Україні». Поки що ці закони на стадії розробки, діє чинне законодавство.

Ілюстрація: decentralization.gov.ua

Відкриті питання спільної власності

Станом на 19 листопада свої перші сесії після виборів 25 жовтня 2020 року вже провели шість територіальних громад Харківської області: Коломацька, Петропавлівська, Дергачівська, Мереф’янська, Печенізька та Старосалтівська. Першими в оновленому складі зібралися депутати Коломацької громади.

– Ми не чекали на прийняття закону 3651-д, бо всі питання стосовно спільного майна з районом ми давно вирішили. Адже три роки тому наша громада об’єднала весь Коломацький район, – зазначає «СК» очільник Коломацької ОТГ Володимир Гуртовий.

В інших громадах наразі питання спільної комунальної власності ще відкриті. Цікава ситуація в Нововодолазькій ОТГ. Справа в тому, що на території громади розташовані об’єкти, які раніше перебували у власності Нововодолазької районної ради. Оскільки остання ліквідується, а частина району, зокрема Нововодолазька ОТГ, увійшла до складу Харківського району, а інша частина – до Красноградського району, виникає питання: яка подальша доля об’єктів спільної комунальної власності?

У Нововодолазькій селищній раді «СК» зазначили, що, згідно із законодавством, це майно має бути розділене між Нововодолазькою та Старовірівською територіальними громадами відповідно до кількості населення.

Наразі Нововодолазька ОТГ готує проєкт бюджету на наступний рік, в якому закладено фінансування всіх закладів дошкільної та шкільної освіти, культури та соцзахисту, що працюють на їх території.

– Райдержадміністрація нам надала всю необхідну інформацію для того, щоб ми могли сформувати свій бюджет на наступний рік. Ми плануємо забрати собі освіту, культуру, соцзахист тощо. Тобто зараз громада готує проєкт бюджету з урахуванням того, що наступного року все, що було у власності району і розташоване на території громади, перейде до нас, – пояснює очільник Нововодолазької громади Олександр Єсін.

Проте всі ці об’єкти спочатку має прийняти Харківська райрада, а потім передати їх на баланс Нововодолазької ОТГ. У громаді сподіваються, що майно передадуть їм швидко, бо тоді Харківському району доведеться фінансувати життєдіяльність цих структур – сплачувати заробітну плату, енергоносії тощо.

Наразі відкритим залишається питання подальшої долі районного Центру первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД), де обслуговувалися зокрема і жителі Старовірівської ОТГ. Районний ЦПМСД, як і аналогічний заклад Нововодолазької селищної ради, розташований у будівлі Центральної районної лікарні в Новій Водолазі.

Коли зберуться нові райради

Якщо сесії територіальних громад на Харківщині вже стартували, то сесії укрупнених райрад поки що ні. За словами Оксани Черкас, районні ради та облрада мають зібратися до 20 грудня.

– Згідно з частиною 3 статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування», перша сесія районної чи обласної ради скликається відповідною ТВК після того, як зареєструються 2/3 депутатського корпусу. На реєстрацію новообраним депутатам закон передбачає 20 днів. На скликання сесії після того, як зареєструються не менше 2/3, – два тижні. Якщо йти за граничними термінами, то 20 грудня – це кінцевий термін скликання сесій, – пояснює Оксана Черкас.

Також вона зазначає, що з моменту визнання повноважень депутатів нового скликання рада обирає тимчасову президію з числа депутатів ради в кількості не більше п’яти осіб – представників партій (блоків), які набрали найбільшу кількість голосів на виборах. Члени тимчасової президії почергово головують на пленарних засіданнях ради до обрання голови ради. З часу обрання голови ради він веде пленарні засідання ради відповідно до вимог цього Закону та регламенту ради.

– Основна складність у підготовці першої сесії – це підготовка процесів реорганізації, які регулюються законопроєктом № 3651-д. Наразі територіальні громади та райради зіткнулися з питаннями підготовки майбутньої структури, бюджету тощо. Не вступивши в повноваження, доволі складно вести ці процеси, – підкреслює експертка з децентралізації.

Законодавчо «перехід» від старих до нових райрад закріплено в зазначеному законі, тож усі чекають на його офіційне оприлюднення.

Читайте також: Хто керуватиме місцевими радами на Харківщині: вивчаємо зі Степаничем результати виборів у громадах