Українські посадовці переймають італійський досвід реформ

12.10.2018 13:51 Влада
Фото: Харківська обласна рада Фото: Харківська обласна рада
Реформа з децентралізації, система контролю за прийняттям законних рішень органами місцевого самоврядування, і як результат, досягнення компромісу між регіонами та центром – цього тижня українська делегація знайомилась з італійським досвідом публічного управління.

Державний нагляд за діяльністю органів місцевого самоврядування, взаємодія центрального, регіонального та місцевого рівнів урядування, участь органів місцевого самоврядування та їх асоціацій у законотворчих процесах – ознайомлення з такими ключовими моментами є на меті у вітчизняних нардепів, урядовців та інших представників української делегації, серед яких і голова Харківської обласної ради, президент Української асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов. Аби ознайомитися з кращими місцевим практиками, українська делегація відвідає з 8 по 13 жовтня Італію, де, крім Рима, побуває ще й у Флоренції.

Так, 9 жовтня вітчизняні управлінці ознайомилися з особливостями діяльності низки спеціалізованих установ, організацій, відомств, обговорили об’єднання територіальних громад і співробітництво муніципалітетів, а також ознайомилися з досвідом управління публічними фінансами та послугами.
Делегація зустрілася з представниками Асоціації італійських регіонів – Генеральним секретарем Асоціації пані Маріною Прінчіпе, відповідальним за зв’язки з парламентом від Асоціації паном Паоло Алессандріні, відповідальною за внутрішню політику панею Алессею Грілло.

Асоціації італійських регіонів 37 років, Українській асоціації районних та обласних рад – 26. Структура, цілі, законодавче забезпечення для комунікацій з парламентами й урядами як України, так і Італії багато в чому схожі. Є в чому обмінятись досвідом. Досконалості рівня співпраці не існує, тому домовились про співпрацю, обмін інформацією, кращими практиками, – зазначив після ознайомлення з місцевими практиками Сергій Чернов.

За його словами, у перспективі – підписання Меморандуму про співпрацю між українською та італійською асоціаціями, аби обмін досвідом був корисним і взаємовигідним для обох сторін.
У межах насиченої робочої програми делегація українських посадовців зустрілася також з представниками уряду Італії Франческо Туфареллі, Розанною Апіньяні, Франческо Джустіно, Джанкарло Верде. Обговорювали питання проведення реформи з децентралізації, зокрема, впровадження системи контролю за прийняттям законних рішень органами місцевого самоврядування.

Як зазначив голова Харківської обласної ради, чинний в Італії механізм контролю за законністю рішень, які ухвалюються радами, має свої переваги. Це, насамперед, можливість досягнення компромісу між регіонами, між регіонами і центром, дотримання принципу субсидіарності.
– Проте самоврядні органи Італії досі мають не розв’язані до кінця проблеми, як-от неможливість управляти природними ресурсами в регіонах, різке збільшення документів, на рівні провінцій не врегульовано повноваження. Серед дискусійних – механізм компенсації вирівнювання з боку держави на розвиток регіонів, ефективне впровадження законодавства ЄС регіонами Італії, – додав Сергій Чернов.

11 жовтня делегація відвідала міську раду Флоренції та ознайомилась з діяльністю її апарату, підходами до урбанізму та кадровою політикою муніципалітету.

З Регіональним міністром з питань охорони здоров’я та соціальних справ Стефанією Саккарді та генеральним директором Регіонального міністерства Марко Брінтадзолі обговорили питання охорони здоров’я та соціального захисту, якими опікується регіональна влада.

12 жовтня у програмі навчального візиту, українська делегація поспілкується з фінансовим менеджером Флоренції, віце-президентом національної асоціації муніципалітетів, провідними фінансистами та аудиторами міста.

Читайте також: Час розповідати успішні історії