Чим корисний кавун та як його вибирати

Чим корисний кавун та як його вибирати

Фото: bestia-wm.ru

У кожної пори року є свої символи: початок літа символізують яскраві ягоди полуниці та малини, а у кінці літа на сцену виходить пан кавун. Він хрусткий і соковитий – те, що треба у спекотні дні. А ще кавун – дуже корисний.

Кавун на 90 % складається з води. Але попри це в ньому багато корисних речовин.

Передусім, він багатий на лікопін – саме ця речовина відповідає за яскраво-червоне забарвлення м’якоті кавуна. Користь лікопіну полягає в тому, що він зупиняє дію вільних радикалів, а також підсилює імунну систему та допомагає боротися з пошкодженням клітин. Тому вживання кавуна – найкращий спосіб профілактики розвитку пухлин і онкологічних захворювань. До того ж, у кавуні лікопіну більше, ніж у помідорах. Вживати цю ягоду бажано не менш ніж три рази на тиждень. До речі, насіння також дуже корисне, і його можна їсти, воно допомагає регулювати рівень цукру у крові, а також поліпшує стан шкіри.

Ще кавун нормалізує органи травної системи, він допомагає при закрепах, захворюваннях печінки та жовчного міхура, має сечогінну та жовчогінну дію і прискорює виведення шлаків і сольових відкладень. Його харчові волокна знижують рівень холестерину у крові.

Завдяки магнію кавун нормалізує роботу нервової системи та м’язовий тонус. А ще він має жарознижувальні властивості та протизапальний ефект.

Шкода від кавуна тільки єдина – якщо при його вирощуванні використовували багато нітратів, вони накопичуються у м’якоті. Самі по собі вони не токсичні, але у шлунку перетворюються на нітрит, який здатний призвести навіть до онкологічних захворювань.

Щоб перевірити якість кавуна, треба діяти так:

1. Стиснути кавун руками, і якщо при цьому не чути його характерного «стиглого» тріску, значить його вирощували на нітратах.

2. Не купувати кавуни раніше від середини серпня – саме тоді ягода дозріває природньо.

3. Якщо вже купили кавун, треба його розрізати й подивіться на зрізи кірки: на стиглому кавуні виступлять крапельки цукрового соку, а його прожилочки будуть тонкими й білими, а не жовтого кольору.

4. Опустити шматочок м’якоті у склянку з водою і подивіться на рідину. Якщо вона забарвилася в рожевий колір, значить, перед вами «наколотий» шкідливими речовинами продукт.

Краще їсти кавун за 2 години до або через 2 години після основного прийому їжі, щоб уникнути зайвого газоутворювання. І не зловживати ним на ніч, бо завдяки його сечогінній дії неспокійний сон буде забезпечено.

До складу ягоди входить багато органічних кислот, які дуже корисні для шкіри. Тому з нього можна робити маски для обличчя.

Маски наносять двома способами:

Перший. М’якоть розмішати з подрібненими вівсяними пластівцями і накласти отриману суміш на чисте обличчя.

Другий. Видавити сік з м’якоті, потім змочити в ньому марлю або лляну серветку і розгладити її на обличчі і шиї. Змивати кавунні маски треба прохолодною водою без мила.

Дуже корисно робити косметичний лід із соку кавуна, цей засіб розгладжує зморшки, підвищує еластичність шкіри, запобігає її в’яненню, повертає природний колір і вирівнює рельєф.

Читайте також: Літня застуда: як її лікувати 

subscription
Підписка на розсилку
Хочу отримувати головні новини:
Підписка на розсилку
Хочу отримувати головні новини: