Як утамувати спрагу, щоб не хотілося пити

Як утамувати спрагу, щоб не хотілося пити

Фото: ukrhealth.net

Спекотне літо останніми роками стає в Україні нормою. Тому ми маємо знати, як пристосуватися до незвичних (поки що) кліматичних умов. І не останнє місце посідає запитання: «Що пити?» Адже, виявляється, і така проста справа має свої тонкощі.

Загальні засади

Втрата рідини організмом в обсязі 10 % призводить до тяжких розладів травної та нервової системи. Втрата 20– 25 % несумісна з життям.

Добова потреба в рідині становить 30 мл на 1 кг маси тіла (при високих температурах — 40 мл). При цьому безпосередньо як напої можна спожити від 0,8 до 1,2 л, дещо надходить з їжею, а дещо (0,3–0,4 л) утворюється в організмі.

Перш ніж визначитися, що саме варто (чи не варто) пити у спеку, — декілька загальних зауважень.

— Сенс утамування спраги у відновленні сил і запасу речовин, які «випливли» з організму через потовиділення. Тому щоб волога затрималася в організмі, у напої (чаю, соку або воді) мають бути розчинені живильні речовини, в основному – цукри, органічні кислоти й мінерали.

— Випита рідина втамовує спрагу не відразу, а хвилин через 10–15, тому не варто пити часто й відразу багато. Якщо вже сил немає терпіти, а випите ще «не дійшло», можна прополоскати рот підсоленою водою — це має допомогти.

— Не варто пити забагато: надлишок рідини в організмі так само небезпечний, як і її брак, будь-який дисбаланс може серйозно нашкодити здоров’ю.
— Тим, хто страждає на серцево-судинні захворювання і кому зазвичай не рекомендують вживати понад 1,5 л рідини на добу, у спеку можна збільшити цю норму на 1 склянку.
— Не можна вживати надто холодні напої: мінеральні солі, що в них містяться, довго не потрапляють до клітин організму, до того ж дуже охолоджені рідини збуджують потові залози. А ще це джерело небезпеки з точки зору всіляких ангін-тонзилітів.

Фото: tavrijci.org

— Оптимальними для споживання є прохолодні напої (це не стосується чаю!) — вони швидше засвоюються організмом і прибирають почуття спраги (саме почуття, не плутати з потребою організму в рідині).

— Який би напій не використовувався для вгамування спраги, він має бути натуральним — жодних барвників, консервантів, ароматизаторів тощо. Навіть якщо забути про шкоду для здоров’я, напої зі штучними речовинами не вгамовують, а викликають спрагу, отже, у спеку вони — погані помічники.

 

Рейтинг «плюс»

Вода

Фото: fullpicture.ru

Проста вода (а надто якщо її трохи підсолити) дуже добре втамовує спрагу. Якщо вживати бутильовану воду, то краще мінеральну — столову або в крайньому разі лікувально-столову. У ній містяться солі й мінерали, які ми втрачаємо разом з потом. Для різноманітності у воду можна додати кілька часточок лимона або апельсина, скибочку свіжого огірка, трохи меду або сік лимона, апельсина або грейпфрута (на 1,5 л води — сок 1 лимона, 1 апельсина або 0,5 грейпфрута).

Чай

Фото: kp.ua

Зелений чай чудово втамує спрагу, особливо якщо він з молоком або лимоном. Чорний чай теж можна пити у спеку, він тонізує і додає сил, але спрагу втамовує менше. Меліса або м’ята, додані до чаю, підвищать його тонізуючі властивості, додадуть різноманітності смаку. Щодо температури, то є сенс скористатися досвідом Сходу: там протягом століть вживали у спеку гарячий чай. До того ж, останні дослідження показують, що захоплення холодним чаєм з льодом у спеку може спровокувати утворення каменів у нирках.

Квас

Фото:  postila.ru

Квас відмінно втамовує спрагу за рахунок амінокислот і вуглекислоти, які містяться в ньому, а ферменти, що є в ньому, сприяють легкому засвоєнню їжі. Крім того, цей прохолодний напій має бактерицидні властивості і вбиває «шкідників» в організмі.

Соки

Фото: toolboxprodhouse.com

Свіжовичавлений сік — джерело корисних мінералів і мікроелементів, він не тільки освіжає, але й утамовує голод. У спеку дуже корисними є овочеві соки: огірковий, селеровий, гарбузовий, томатний. Спрагу краще за інших можуть здолати соки з кислинкою: вишневий, грейпфрутовий, сливовий, аличевий, кизиловий тощо. Соки з м’якоттю та фруктові суміші допомагають трохи менше, але вони багатші на клітковину й пектини. У спекотні дні соки бажано розбавляти, більш рідкі швидше всмоктуються і засвоюються організмом. Медики рекомендують пити соки натщесерце або між прийомами їжі — за 1–1,5 години до або після їди, добова норма — 2–3 склянки. Пакетовані соки й нектари не такі корисні через добавки.

Кисломолочні продукти

Фото: vbryanske.com

Усі кисломолочні продукти — кефір, ряжанка, йогурт, кисляк тощо — не тільки добре втамовують спрагу, а й насичують організм, оскільки швидко засвоюються (за годину — на 91 %). Крім того, вони сприяють поліпшенню мікрофлори кишечнику, що теж не завадить у спеку.

 

Рейтинг «мінус»

Алкоголь

Фото: ru.dhgate.com

Алкогольні напої негативно впливають на організм людини, особливо у спеку. Вони сильно навантажують серце й судини, прискорюють зневоднення, підвищують спрагу, провокують перегрів. Вживання алкоголю в спеку може призвести до тяжких наслідків. Єдиний можливий виняток — натуральне сухе біле або червоне вино, хорошої якості, розбавлене водою 1:3, але і їм зловживати не варто.

Пиво

Фото: gorod.lv

На жаль, цей напій у свідомості наших земляків сприймається як такий, що не належить до алкогольних. До того ж є і безалкогольні його сорти, тож варто виділити пиво окремим пунктом. Насправді пиво з точки зору споживання у спеку — такий самий, як і інші алкогольні напої. Тож у спеку вживати його категорично не рекомендується, адже воно є шкідливим для організму.

Газовані напої

Фото: informat.com.ua

Ці напої анітрохи не втамовують спрагу, після них пити хочеться ще більше. Газ і цукор, що містяться в них у великій кількості, підсилюють спрагу в рази. До того ж солодкі газовані води шкідливі для здоров’я: надлишок цукру провокує діабет, ожиріння, захворювання підшлункової залози, різні фарбники і консерванти сприяють появі шлунково-кишкових та інших захворювань, шкодять кісткам і зубній емалі, і до того ж викликають звикання.

Кава

Фото: politeka.net

Кава виводить рідину з організму, чим прискорює зневоднення. Крім того, що вона провокує спрагу, кава ще й вимиває солі і мінерали (кальцій) з організму. Цей напій дає навантаження на серце й судини, підвищує тиск, що негативно позначається на самопочутті, спека переноситься важче. У спеку від кави краще відмовитися взагалі або задовольнятися однією чашкою вранці. Якщо ж від кави відмовитися складно, потрібно пити більше води.

Какао й рідкий шоколад

Фото: kireev.com.ua

Безсумнівний плюс цих напоїв — заряджають бадьорістю. Але якщо зважити на те, що їх не п’ють без цукру й молока, то через підвищену калорійність у спеку їх можна вважати їжею. До того ж, какао й шоколад подають гарячими, що посилює теплообмін. Тож улітку можна дозволити собі цих напоїв не більше чашки в день — рано ввечері.

Автор: Зоя Голіусова
subscription
Підписка на розсилку
Хочу отримувати головні новини:
Підписка на розсилку
Хочу отримувати головні новини: