Готуємося до зими: аджика, кетчуп та сливовий соус до м'яса

07.09.2019 08:00 Корисно
фото obozrevatel.com фото obozrevatel.com
Додаємо у записничок ще кілька цікавих та смачних рецептів. Готуємо зараз та насолоджуємося потім!

Аджика з баклажанами на зиму


фото russianfood.com

Знадобляться:
помідори – 1,5 кг,
баклажани – 1 кг,
часник – 300 г,
болгарський перець – 1 кг,
гіркий перець – 3–5 шт.,
олія – 1 склянка,
оцет (9 %) – 100 мл,
сіль – 1–2 ст. л.
Часник почистити від лушпиння. Болгарський і гіркий перець помити, обсушити, розрізати навпіл і вирізати серцевину з насінням. З баклажанів зрізати шкірку й порізати на скибочки, помідори помити й розрізати навпіл. Потім пропустити всі овочі через м’ясорубку два рази, висипати в каструлю і поставити на плиту. Влити олію, додати сіль і варити на слабкому вогні під кришкою 40–50 хвилин, періодично помішуючи. За 2–3 хвилини до закінчення варіння влити оцет. Розлити в заздалегідь стерилізовані банки, закатати, укутати й залишити до охолодження.

Кетчуп зі слив на зиму


фото 1000.menu

Знадобляться:
помідори – 2 кг,
сливи – 1 кг,
цибуля – 250 г,
червоний гострий перець – 2–3 шт.,
часник – 100 г,
зелень (кріп, кінза, петрушка, базилік) – за смаком,
оцет (9 %) – 2 ст. л.,
суміш перців – 0,5 ч. л.,
лавровий лист – за бажанням,
сіль – 1,5 ст. л.,
цукор – 200 г.
Сливи помити, очистити від кісточок, помідори помити, обдати окропом, очистити від шкірки й розрізати на 2–4 частини. Цибулю почистити, помити, розрізати на 4 частини. Часник очистити від лушпиння. Червоний гострий перець помити, відрізати хвостики. Пропустити через м’ясорубку сливи, помідори й цибулю, а отримане пюре влити в каструлю і варити протягом 2 годин на слабкому вогні під кришкою. Пропустити через м’ясорубку зелень, часник і гіркий перець, всипати їх у соус, додати сіль, цукор, лавровий лист, суміш перців, влити оцет і варити кетчуп зі слив ще протягом 30–50 хвилин, до загущення соусу. Коли соус буде готовий, лавровий лист вийняти. Розлити гарячий кетчуп у заздалегідь стерилізовані банки, закатати, перевернути, укутати до повного охолодження. Зберігати у прохолодному місці.

Сливовий соус до м’яса


фото povarenok.ru

Знадобляться:
слива – 1,5 кг,
базилік – 1 пучок,
сіль – 1 ч. л. (з верхом),
цукор – 300 г,
імбир сушений мелений – 1 ч. л.,
насіння коріандру – 1 ч. л.,
кмин – 1 ч. л.,
паприка мелена – 1 ч. л.,
духмяний перець – 1 ч. л.,
бодян – 2–3 зірочки,
вода – 1 склянка.
Сливи помити, розділити на половинки, видалити кісточки. Зелень дрібно порізати, скласти в каструлю, додати половинки слив, воду й довести до кипіння. Варити на
середньому вогні приблизно 10 хвилин, потім додати сіль, цукор і прянощі, ретельно перемішати. Зменшити вогонь до найменшого й під кришкою томити масу приблизно 40 хвилин, помішуючи. Потім збити блендером до однорідної маси й перелити в заздалегідь стерилізовані сухі банки. Закатати, укутати й дати охолонути. Зберігати в холодильнику протягом 4–6 місяців.

Гостра приправа «Вогник»


фото russianfood.com

Знадобляться:
помідори – 2 кг,
корінь хрону – 200 г,
часник – 200 г,
сіль – 3 ст. л. (без верху).
Помідори для цього соусу краще брати м’ясисті, солодкі, оскільки цукор додаватися не буде. Хрін помити, почистити і дрібно порізати. Помідори помити й порізати скибочками, часник очистити від лушпиння, розділити на зубчики, а зубчики нарізати на 4 частини. Пропустити всі продукти через м’ясорубку або подрібнити блендером. Додати сіль, усе перемішати й залишити на годину, щоб соус настоявся. Потім ще раз скуштувати на смак – якщо дуже гостро, можна додати ще трохи помідорів і додатково посолити. Готовий соус розлити в сухі стерилізовані банки, закрити чистими кришками і зберігати в холодильнику.