Кухня народів світу: готуємо грузинську страву чанахи

12.10.2020 20:19 Корисно
Фото: www.smachno.in.ua Фото: www.smachno.in.ua
Чанахи – це тушковане в горщику м’ясо з додаванням сезонних овочів. В оригінальному рецепті використовується баранина, але і з яловичиною виходить дуже смачно. Головна умова в приготуванні правильного чанахи – всі продукти нарізати треба крупно, це необхідно, щоб у процесі приготування вони не розвалилися і зберегли форму.

 Головна умова в приготуванні правильного чанахи – всі продукти нарізати треба крупно, це необхідно, щоб у процесі приготування вони не розвалилися і зберегли форму.

Отже, нам знадобляться: 

м’якоть яловичини (або баранини) – 800 г,

баклажани (невеликі) – 3 шт.,

картопля – 4 шт.,

цибуля ріпчаста – 4–5 шт.,

помідори – 4–5 шт.,

болгарський перець – 3 шт.,

гострий зелений перець (стручок) – 1 шт.,

зелень (базилік, петрушка, кінза, кріп) – по 5–7 гілочок,

зелена цибуля – 3–4 пера,

часник – 3–4 зубчики,

вершкове масло – 50–70 г,

соняшникова олія – 5–7 ст. л., 

сіль, коріандр мелений –  за смаком.

М’ясо помити, обсушити і порізати середніми шматочками. Баклажани вимити і нарізати середніми або великими шматками, викласти в миску, посолити, перемішати і залишити на півгодини. Потім баклажани обполоснути прохолодною водою і злегка віджати з них вологу. Картоплю вимити, почистити і крупно нарізати (середню картоплю розрізати навпіл, велику на 4 частини, маленьку залишити цілою). Ріпчасту цибулю очистити і нарізати четвертькільцями, болгарський перець вимити, зрізати кришечку, вирізати серцевину з насінням і нарізати великими смужками. Помідори помити і порізати скибочками (їх краще нарізати перед закладанням у горщики), часник очистити і дрібно порубати ножем.

Зелень базиліку, петрушки, кінзи і кропу, зелену цибулю вимити, обсушити і дрібно нарізати. Зелений гострий перець (його можна додавати за бажанням) вимити, акуратно розрізати уздовж, видалити насіння і дрібно порізати. У сковороді розігріти трохи олії, викласти баклажани і обсмажити з усіх боків по 2–3 хвилини, до золотистої скоринки, потім перекласти їх у миску. У сковороду долити трохи олії і обсмажити на ній болгарський перець протягом 5–7 хвилин, помішуючи. Перекласти в окрему миску.  Потім знову долити олії і обсмажити в ній картоплю до золотистої скоринки протягом 5–7 хвилин і теж перекласти в окремий посуд. Ще обсмажити окремо цибулю, а потім – м’ясо (його треба обсмажувати в один шар) до зарум’янювання.

На дно горщика покласти шматочок вершкового масла. Потім викладати у такій послідовності: м’ясо, цибуля + шматочок вершкового масла, баклажани, картопля + шматочок вершкового масла, помідори, болгарський перець. За необхідності шари можна повторювати, поки не будуть використані всі овочі.  Зверху посипати зеленню, часником та порізаним гострим перцем (за потреби). Кожен шар трохи підсолити за смаком. Також можна посипати чанахи дрібкою меленого коріандру. Горщики накрити кришками і поставити в розігріту до 180° C духовку на 1,5–2 години. Коли чанахи приготується, дати йому настоятися  15 хвилин і можна подавати на стіл  з великою кількістю зелені. Якщо немає горщиків, чанахи також можна готувати в казані або великому сотейнику. Ще один варіант приготування чанахи – овочі і м’ясо не обсмажувати попередньо, а закладати в сирому вигляді.

Спробуйте також: Готуємо на вечерю: картопля, запечена з гірчицею та спеціями