Рецепти вареників: з картоплею та кисломолочним сиром

12.03.2020 20:00 Корисно
фото narodna-pravda.ua фото narodna-pravda.ua
Вареники — одна з улюблених українських страв. До вашої уваги рецепти вареників із заварного тіста та цікавих на вигляд і неймовірно смачних — з кисломолочним сиром.

Вареники з картоплею із заварного тіста

Знадобляться для тіста:
борошно – 280–320 г,
вода (гаряча) – 100 мл,
яйце – 1 шт.,
вершкове масло (або олія) – 30 г,
сіль – 0,5 ч. л.;
для начинки:
картопля – 500 г,
вершкове масло – 50 г,
сіль – за смаком;
для засмажки:
бекон або сало – 100 г,
цибуля ріпчаста – 1 шт.


фото russianfood.com

У велику миску вилити гарячу воду, додати сіль і вершкове масло, перемішати. Просіяти частину борошна, перемішати (потрібно, щоб тісто заварилося і злегка охололо). Потім вбити яйце (через те, що тісто може бути ще гарячим, вбити його потрібно швидко, щоб воно не згорнулося), знов просіяти борошно, що залишилося, і замісити м’яке та еластичне тісто. Борошна може знадобитися або більше, або менше. Потім накрити готове тісто рушником або харчовою плівкою і дати постояти хвилин 30.

Поки тісто відпочиває, порізати дрібно бекон і обсмажити його на сухій сковороді, поки не витопиться жир, потім до бекону всипати дрібно порізану цибулю і обсмажувати її до золотистого кольору.
Картоплю почистити і відварити в підсоленій воді до готовності. Воду злити, додати вершкове масло і потовкти її товкачкою у пюре. Дати повністю охолонути. Це буде начинка. Тісто розкачати в пласт товщиною приблизно 3 мм, злегка притрусити його борошном і за допомогою склянки чи кухля вирізати кружечки. У кожен кружечок викласти картопляну начинку і добре зліпити краї, формуючи вареник. Відварити вареники в підсоленій воді. Подаючи на стіл, посипати їх зверху засмажкою.

Шоколадні вареники із сиром

Знадобляться для тіста:
борошно – 600 г,
яйце – 1 шт.,
олія – 1 ст. л.,
гаряча вода – 150 мл,
молоко – 100 мл,
какао-порошок – 2 ст. л.,
сіль – 1 ч. л. + для варіння вареників;
для начинки:
кисломолочний сир – 250 г,
цукор – 1,5 ст. л.,
ванільний цукор – 2 ч. л.,
яйце – 1 шт.


фото russianfood.com

Від загальної кількості борошна відкласти 2 ст. л. У великій мисці змішати просіяне борошно із сіллю, зробити невелике заглиблення і влити туди молоко, гарячу воду (температура води – 50 градусів), олію, акуратно перемішати, потім додати яйце, ще раз перемішати і замісити еластичне тісто. Потім це тісто розділити навпіл, в одну половину вмішати какао-порошок, в іншу – 2 ст. л. борошна, яке відкладали. Скачати з половин дві великі кулі, накрити харчовою плівкою і дати полежати 20–30 хвилин. Потім розкачати ці дві кулі в пласти товщиною приблизно 2–3 мм. Шоколадний пласт змочити зверху як слід водою і покласти його зверху на звичайний пласт. Щільно згорнути обидва пласти в рулет і дати йому відлежатися під плівкою ще хвилин 5.

Приготувати начинку: змішати разом сир, цукор, ванільний цукор і яйце, можна збити додатково блендером, щоб вийшла однорідніша маса. Рулет порізати на тонкі шматочки, розкачати кожний у кружечок, на серединку покласти начинку і сформувати вареник. Відварити вареники в злегка підсоленій воді. Подавати на стіл їх можна зі сметаною.