Ткемалі та аджика: пікантні соуси з червоної порічки на зиму

Ткемалі та аджика: пікантні соуси з червоної порічки на зиму

фото iamcook.ru

Ткемалі, який у класичному варіанті готують зі слив, можна приготувати для різноманітності і з червоної порічки. А щодо аджики теж хочемо додати – нехай вона трохи відрізняється від свого класичного варіанта, але виходить дуже смачною.

Ткемалі з червоної порічки на зиму

Знадобляться:
порічка червона – 500 г,
часник – 2 зубчики,
кінза – кілька гілочок,
вода – 50 мл,
перець червоний мелений – за смаком,
сіль – за смаком.

Порічку промити, зняти з гілочок ягідки. Перекласти їх в емальовану миску, додати воду, перемішати і довести до кипіння, піну зняти і варити 10 хвилин. Потім перетерти через сито або друшляк, ягідні вичавки прибрати, пюре знову перекласти в миску. Кінзу помити, обсушити, дрібно порізати і вкинути до порічки. Зубчики часнику пропустити через прес і перекласти теж до порічки, туди ж додати сіль та мелений червоний перець. Довести соус до кипіння і варити хвилин 10. Гарячий соус перекласти в заздалегідь стерилізовані банки, закатати і укутати до повного охолодження. Зберігати в прохолодному місці.

Аджика з червоної порічки


фото iamcook.ru

Знадобляться:
порічка червона – 250 г,
болгарський перець – 2 шт.,
перець гострий – 2 шт.,
часник – 6 зубчиків,
зелень (кріп, базилік) – по кілька гілочок,
сіль – 1 ч. л.,
цукор – 100 г.

Червону порічку промити, зняти з гілочок ягідки і подрібнити їх будь-яким зручним способом. Болгарський перець і гострий перець помити, очистити від насіння, порізати і перекрутити на м’ясорубці або знову подрібнити блендером – не обов’язково це робити до стану пюре, можна так, щоб залишилися шматочки перцю. Зелень помити, дрібно порізати, часник пропустити через прес, а потім подрібнити все разом блендером або будь-яким зручним способом.


фото iamcook.ru

Тепер всі три подрібнені частини – порічку, перець і зелень з часником – з’єднати і знову збити блендером, додати цукор, сіль і перемішати. Аджика готова. У такому вигляді її можна заготовити і на зиму. Для цього треба дати аджиці настоятися, а потім розкласти у стерилізовані банки, щільно закрити (або закатати) і зберігати в холодильнику або прохолодному погребі. Ті, хто сумнівається в її збереженні, можуть проварити аджику 10–15 хвилин на вогні.

Читайте також Готуємо ягідні соуси: два прості рецепти з червоної порічки 

Матерiaли по темі

Автор: Вероніка Добриня
subscription
Підписка на розсилку
Хочу отримувати головні новини:
Підписка на розсилку
Хочу отримувати головні новини: