Яку рибу як готувати

11.08.2019 08:00 Корисно
Фото: chefmarket.ru Фото: chefmarket.ru
Літо багате не тільки на всілякі овочі-фрукти, а й на рибу. Надто в Україні з її морями, річками, ставками та різними іншими водоймами.

Тож для української кухні характерно різноманіття страв з риби: карасі у сметані, тарань з медом, рибні крученики, січеники, товченики тощо. Рибу запікають, варять, тушкують, смажать, використовують для різноманітних холодних закусок, заливних і фаршированих страв, начинок для пиріжків. Але потрібно знати, яку рибу для чого брати, адже кожна її порода має скажімо так, індивідуальний набір різноманітних корисних речовин, розмір, будову тканин, смак урешті-решт.

 

Фото: robotodavets.org.ua

Якщо казати про найкращий спосіб використання, то варто: щуку —фарширувати; навагу — смажити в сухарях; зі стерляді, річних окунів та йоржів — варити юшку; тріску — варити і смажити; філе тріски, сома, миня — варити і смажити (з філе цих риб — готувати рубані страви). Навагу, міногу, вугрів лящів, сазанів і коропів варити не заведено, їх смажать. Велику морську камбалу — печуть, можна в пергаментному папері.
І ще: з голів ляща, коропа, вобли, карася і плотви не можна готувати бульйон, він буде гірким.
І, звичайно, пропонуємо декілька рецептів страв з риби.

Січеники з риби

Фото: goodhouse.com.ua
Знадобляться: рибне філе (судак, шука, окунь, тріска, хек)  400 г, цибуля ріпчаста — 1 шт., хліб білий — 100 г, яйця — 1 шт., сухарі мелені — 2 ст. л., олія — 3 ст. л., сіль, перець — за смаком.
Рибне філе промивають, нарізають на невеликі шматочки, пропускають через м’ясорубку разом з нарізаною очищеною цибулею і розмоченим у воді або молоці черствим хлібом, додають сіль, перець, яйця і все ретельно перемішують. Отриману масу ділять на порції, формують овально-приплюснуті вироби, обвалюють їх у сухарях і смажать на олії з обох боків до готовності. На стіл січеники подають з картопляним пюре або з іншим овочевим гарніром.

 

Риба, тушкована з хроном 

Фото: edinstvennaya.ua
Знадобляться: риба (тріска, щука, сом) — 500 г, хрон — 50 г, олія — 20 г, сметана — 200 г, сіль, перець, зелень петрушки, кропу — за смаком.
Рибу почистити, нарізати порційними шматочками й посолити. На дно керамічного горщика покласти натертий на тертці і злегка підсмажений хрін, на нього рибу, залити сметаною і тушкувати в духовці до готовності. Готову рибу викласти на блюдо й полити сметаною з хріном, у якій вона тушкувалась.

 

Тріска, запечена з помідорами та сиром

Фото: eda.ru
Знадобляться: філе тріски — 700 г, помідори — 1 шт., твердий сир — 70 г, сметана — 4 ст. л., часник — 4 зубчики, зелень — за смаком, сіль, чорний мелений перець — за смаком.
Рибу нарізати на невеликі шматочки, посолити, поперчити, й викласти у форму для запікання. Посипати дрібно посічений часником, зверху змастити сметаною. Наступним шаром викласти помідори, нарізані на тонкі півкільця, трохи їх підсолити. Натертий на грубій тертці сир змішати з дрібно порізаною зеленню, присипати цією сумішшю все зверху. Поставити в духовку й запікати при 200 градусах близько півгодини.

Автор: Зоя Голіусова