Африканська чума свиней вже на порозі Харківщини. Як будемо захищатися

28.10.2014 15:02 Агропром
http://gov.cap.ru http://gov.cap.ru
Охоронно-карантинні заходи проти африканської чуми свиней виконуються в області не на належному рівні.

В західних регіонах Російської федерації, наближених до кордону з Україною, за останній час сталося 60 випадків захворювання на африканську чуму свиней. У 2014 році збудники АЧС також виявили у Латвії, Естонії, Литві, Польші і Біолорусії. Крім того, з початку року випадки хвороби зафіксували безпосередньо в Україні, на території Чернігівської і Луганської області.

- На початку року п'ять випадків спалаху АЧС були виявлені на території Луганської області. Також у серпні-жовтні чотири випадки зафіксували у Чернігівській області, останній - 18 жовтня, - розповів  начальник Головного управління ветеринарної медицини в Харківській області Геннадій Песчанський.

Причиною розповсюдження хвороби є дикі кабани, які виходять на територію України з Росії. Ця проблема досі залишається невирішеною.

Читайте також, чисельність диких кабанів на території Харківщини досягла критичної кількості.

Сезон полювання не розпочнеться до завершення АТО.

Додає складностей ще й той факт, що через суспільно-політичну ситуацію на Донбасі частина кордону не контролюється, а отже робота державної служби ветеринарної медицини в цих регіонах паралізована. За словами Геннадія Песчанського, через проведення АТО збільшилася також міграція диких кабанів з Донецької і Луганської областей у Харківську. Це може стати причиною розповсюдження збудника АЧС.

Головний ветеринарний лікар області переконаний, щоб убезпечити наші сільсьгосподарські господарства, потрібно збільшити охоронно-профілактични заходи. Тим не менш, наразі по заходам профілактики АЧС інформація надходить лише з Балаклійського, Чугуївського і Красноградського районів. Інші райони області, в тому числі і прикордонні, таких відомостей не надають.

- Не виконується розпорядження про заборону утримання тварин у профілактичній смузі шириною в 100 м вздовж державного кордону. Зокрема, такі порушення були виявлені на території Харківського, Дергачівського і Золочівського районів, - розповів Геннадій Песчанський. - Залишається невирішенним питання щодо утилізації загиблих тварин та відходів тваринного походження при забої. Лише в одинадцяти районах області утилізація здійснюється на спеціалізованих підприємствах.

Не краще йдуть справи і з облаштуванням свиноферм ветеринарно-санітарними пропускниками. За словами головного ветеринарного лікаря області, зі 115 свиногосподарств Харківщини лише на 26 облаштовані такі пропускники.

- Персонал має перевдягатися в таких пропускниках, приймати душ, а їх одяг проходити дезінфекцію, - пояснив Геннадій Песчанський.

Потрібно провести роботу також щодо зменшення міграції диких кабанів на територію мисливських угідь Харківської області. Геннадій Песчанський переконаний, через те, що в області була здійснена реорганізація мисливських товариств, тепер лісові лісові угіддя практично не обстежуються на предмет виявлення загибелих та підозрілих на АЧС диких кабанів.

Для контролю за ситуацію з вересня в області розпочався вибірковий відстріл диких кабанів. Всього Державне агенство лісових ресурсів надало дозвіл на відстріл 90 тварин. У впольованих кабанів брали аналіз крові, який направляли на аналіз. За словами Геннадія Песчанського, наразі експертизу вже пройшли 27 проб крові, відібраних у тварин з Балаклійського, Борівського, Великобурлуцького, Вовчанського, Дворічанського, Ізюмського, Красноградського районів. За результатами дослідження, збудника АЧС у пробах не виявлено. В той же час Золочівський, Коломацький, Нововодолазький, Чугуївський і Дергачівський райони, які отримали дозволи на діагностичний відстріл диких кабанів, проб так і не надіслали.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта