Аграрії Харківщини зібрали майже 2 мільйони тонн зерна в умовах війни

12.01.2023 10:35 Агропром
У 2022 році в умовах війни аграрії Харківської області змогли зібрати 1 млн 898 тис. тонн зерна, зернових та зернобобових культур із площі 468,9 тис. гектарів.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на заступника начальника ХОВА Євгена Іванова.

Цього року посівна площа сільськогосподарських культур у Харківській області складала 884 тис. гектарів – тобто менше половини, ніж торік. Аграрії мали можливість провести польові роботи лише в підконтрольних Україні частинах регіону. Відтак, через бойові дії та тимчасову окупацію територій Ізюмського, Куп’янського, частини Харківського та Чугуївського районів не засіяними залишалися близько 35 % площ.

«Попри те, що рф обстрілює Харківщину, попри міни, ризикуючи власним життям, наші аграрії ні на мить не зупиняли роботу! Це викликає гордість і повагу до кожного, хто щоденно посилює продовольчу безпеку України», – зазначив Євген Іванов.

Збір зерна, Харківська область, 2022 рік

На сьогоднішній день озимими культурами засіяно 186,9 тис. гектарів. Під час цьогорічної посівної кампанії 2023 року збільшуватимуться посівні площі під ярі зернові, а також олійні культури. Можливе зменшення виробництва пшениці, але її все одно буде більше, ніж необхідно, для внутрішньої потреби. Тому проблем із продовольчим постачанням для України наразі не передбачається.

Сільгосптоваровиробники вже посіяли озимий ріпак на площі 11 тис. гектарів, або 141 % до прогнозу.

«Озимі культури зійшли на площі 142,5 тисячі гектарів. Рослини перебувають у стані спокою. Аграріями проводиться системний моніторинг стану рослин у зв’язку з мінливими погодними умовами», – додав Іванов.

Він зауважив, що ситуація стосовно забруднення угідь вибухонебезпечними предметами на території регіону залишається складною. Понад 12 000 кв. км земель потребують розмінування, з них 110 тис. гектарів – це землі сільськогосподарського призначення. Найбільш «забрудненими» залишаються угіддя Чугуївського району – 77,1 тис. гектарів.

Нещодавно ми писали, яка підтримка необхідна сільгоспвиробникам Харківської області та які прогнози аграрії роблять на наступний рік. Оскільки відсутність пального, окупація підприємств та проблеми логістики завдали фермерам значних втрат. 

Нагадаємо також, майже півмільйона гектарів сільгоспугідь у регіоні потребують розмінування.

Автор: Юлія Гнатченко