Відновити аграрний сектор вдасться через два-три роки – Міністерство аграрної політики

05.01.2023 18:33 Агропром
Щоб вийти на показники довоєнного періоду, аграрному сектору України знадобиться не один рік, вважає перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

Про це пише «Слобідський край» з посиланням на видання «Landlord»

«Все залежатиме від напрямку агросектора. Звісно, найшвидший цикл відновлення – в рослинництві, хоча розмінування досить складна процедура. А також у птахівництві. Але, якщо скласти всі фактори воєдино, то, на жаль, повноцінне відновлення нашого агросектора займе орієнтовно 2-3 роки, залежно від типу виробництва. Це якщо говорити про показники довоєнних часів», – сказав Тарас Висоцький в етері національного телемарафону.

Висоцький наголосив, що, попри повномасштабну агресію росії, українські фермери в усіх куточках України, де це було можливо, продовжували польові роботи.

«Зібрана інформація по посівних площах на 2023 рік показує, що всі ми віримо в ЗСУ, і ця віра допомагає аграріям зараз готуватися до посіву максимально можливих площ уже цієї весни», – повідомив чиновник.

Читайте також: На агрокомбінаті у Чкаловському вимушені звільняти людей і готують позов до рф

Нагадаємо, Харківська область є лідером серед інших регіонів України за кількістю вибухонебезпечних предметів. 500 тисяч гектарів території тут потребують розмінування. Ситуація з розмінуванням сільськогосподарських земель значно ускладнюється тим, що північні та східні кордони регіону знаходяться під постійними обстрілами. Крім того, близько 2 % Харківської області все ще перебувають у тимчасовій окупації.

Цього року посівна площа сільськогосподарськими культурами зменшилась на 55 %, що складає 884 тисячі гектарів. За даними районних військових адміністрацій на Харківщині зібрано близько 1 мільйона 700 тисяч тонн зернових та зернобобових культур. Порівняно з показниками 2021 року є зменшення виробництва на 65 %. На 2023 рік у Харківській області засіяно близько 180 тисяч гектарів озимими культурами.

Нагадаємо також, що в окупації залишаються три найбільші молочні підприємства Харківщини. 

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті

Автор: Галина Гришко