Десять свиноферм Харківщини порушують санітарні норми, що може викликати поширення африканської чуми

24.07.2012 11:59 Агропром

– Поки що епізоотична ситуація в Російській Федерації щодо поширення африканської чуми свиней залишається невтішною. Російські фахівці зазначають, що вірус африканської чуми може охопити країни Азії, частину Європи, зокрема й територію України, – повідомив Головний державний інспектор ветеринарної медицини Харківської області Володимир Олійник.

За його словами, на сьогодні проводиться ряд захисних заходів, біля кожного пункту пропуску через державний кордон з Російською Федерацією встановлюються дезбар’єри.

Поруч з ними розташовано попереджувальні щити з написом про обов’язкове проходження дезінфекції автотранспорту та знезараження взуття пасажирів.

За словами Володимира Олійника, наразі проводяться роботи з налагодження контролю за поголів’ям свиней на Харківщині. На сьогодні в області функціонують 140 господарств, які розводять свиней. У десяти господарствах порушується постанова ветеринарної безпеки – місця утримання свиней не огороджуються.

Разом з тим налагоджується контроль за продуктами тваринного походження на стихійних ринках міста й області.

Крім того, переносниками африканської чуми можуть бути й дикі кабани.

– У лісах Харківщини налічується 3832 особини дикого кабана. У мисливський сезон дозволено відстрілювати 652 тварини. Таким чином, чисельність диких кабанів знизиться на 22 %, однак і така кількість перевищуватиме оптимальну на 8 %. Задля застереження поширення африканської чуми на Харківщині планується надати дозвіл на відстріл цієї кількості особин диких кабанів, – наголосив начальник Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Мусієнко.

Камілла ВОЛКОВА, матеріал з газети "Слобідський край" №88 від 24.07.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта