Мінна небезпека на Харківщині: скільки тисяч гектарів потребують розмінування

15.11.2023 16:50 Агропром
Фото: агрофірма "Базаліївський колос" Фото: агрофірма "Базаліївський колос"

У Харківській області триває розмінування земель сільськогосподарського призначення.

 

Як повідомили медіа «Слобідський край» у Департаменті агропромислового розвитку ХОВА, загальна площа ріллі в Харківській області складає 1 мільйон 932,4 тисячі гектарів. 

З них територія, ймовірно, забруднена вибухонебезпечними предметами становить 574,1 тисячі гектарів (29,7 % до загальної площі ріллі). Окрім того, на 72,3 тисячі гектарів земель сільськогосподарського призначення наразі тривають активні бойові дії. Ці землі теж будуть потребувати обстеження. 

При Харківській обласній військовій адміністрації створено оперативну групу з координації заходів розмінування. Окрім того, що фахівці обліковують розміновані території, у ході виконання робіт вони запровадили систему взаємодії підрозділів розмінування різних відомств. 

За попередніми оцінками, на Харківщині з початку року групами розмінування вже обстежено 47992,31 гектара угідь, з них потребують розмінування 44829,43 гектара, розміновано – 209,52 гектара.

На жаль, виявлення небезпечних ділянок – тривалий і дороговартісний процес. До того ж для очищення сільгоспугідь не вистачає людей та спеціальної техніки.

Більше новин Харківська область на нашому сайті

Читайте також, розмінування Харківщини: за тиждень сапери перевірили 140 гектарів

Раніше ми писали, українським агровиробникам компенсують частину витрат на розмінування: подробиці