Українським агровиробникам компенсують частину витрат на розмінування: подробиці

04.10.2023 15:36 Агропром
Фото: EPA/UPG / Міністерство аграрної політики та продовольства України Фото: EPA/UPG / Міністерство аграрної політики та продовольства України

Нещодавно в Україні відбувся перший форум, присвячений питанням гуманітарного розмінування – Demine Ukraine Forum. Під час заходу стало відомо про плани Уряду на 2024 рік компенсувати агровиробникам частину витрат на купівлю послуг з розмінування на відкритих та прозорих торгах.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на Міністерство аграрної політики та продовольства України.

У заході взяли участь представники державних органів, посольств країн-донорів, операторів протимінної діяльності, вітчизняних виробників обладнання для обстеження та розмінування, представники агросектора та інші.

Як розповів під час свого виступу заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик, у проекті Державного бюджету на 2024 рік Уряд передбачив 2 мільярди гривень на виплати компенсацій агровиробникам, які власним коштом оплачували роботи з розмінування.

«Повноцінна відбудова та відновлення української економіки неможливі без розмінування усіх територій. Йдеться, зокрема, про землі сільськогосподарського призначення. З огляду на це, у планах Уряду на 2024 рік – компенсація нашим агровиробникам частини витрат на купівлю послуг з розмінування на відкритих та прозорих торгах», – зазначив Башлик.

Demine Ukraine Forum, дискусія

Окрім того, для швидкого та ефективного проведення розмінування Уряд стимулюватиме розвиток інноваційних виробництв та розширюватиме рівень локалізації наявних виробництв протимінного обладнання. А розвиток ринку гуманітарного розмінування сприятиме додатковому залученню інвестицій у розбудову таких виробництв.    

Як було зазначено під час форуму, наразі в Україні для роботи доступно близько 40 тисяч кв. км територій. Станом на кінець вересня вдалося розмінувати майже 19 тисяч кілометрів інфраструктурних об’єктів та очистити від вибухонебезпечних предметів понад 12 тисяч домогосподарств. До кінця року Уряд планує повернути у використання 165 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення.

Раніше ми писали, що у 2024 році аграрії Харківщини зможуть отримати безповоротну фінансову допомогу.

Нагадаємо також, що у Харківській області планується розробити мапу замінованих сільськогосподарських угідь, де зафіксують місця влучань чи велися на території бойові дії, а згодом досліджуватимуть придатність ґрунту для ведення сільського господарства.

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Владислава Ткаченко