На Харківщині посівні площі під озимими культурами скоротилися на 67 %

21.12.2022 12:49 Агропром
На 2023 рік у Харківській області засіяно близько 180 тисяч гектарів озимими культурами.

Багато втрат зазнали аграрії Харківщини у рослинництві, передає медіа "Слобідський край". Весняні польові роботи, посівна та жнива проходили в надскладних умовах. У Харківській області весняно-польові роботи проходили у п’ятьох районах – частково у Богодухівському, Харківському, Красноградському, Лозівському та Чугуївському.

– На жаль, Ізюмський та Куп’янський райони перебували під окупацією. Утім там також тривали роботи. Аграрії, де можливо було, проводили польові роботи та жнива. Посівну кампанію провели на дуже малій площі порівняно з минулим роком, – зазначає начальниця відділу землеробства, насінництва, інженерно-технічної роботи та охорони праці Департаменту агропромислового розвитку ХОВА Оксана Федишина.

Цього року посівна площа сільськогосподарськими культурами зменшилась на 55 %, що складає 884 тисячі гектарів. За даними районних військових адміністрацій на Харківщині зібрано близько 1 мільйона 700 тисяч тонн зернових та зернобобових культур. Порівняно з показниками 2021 року є зменшення виробництва на 65 %.

– Незавершеним залишається виробництво через складні погодні умови. Численні дощі не давали аграріям змогу провести збирання пізніх сільськогосподарських культур. Спочатку аграрії не могли збирати врожаї через фінансові проблеми щодо сушки, потім комбайни просто не могли зайти у поля через вологу землю. Також це не дало можливості підготувати площі під посів озимих культур наступного врожаю. Тож маємо зменшення посівних площ під озимими культурами, – зауважує Оксана Федишина.

– Із самого літа і до цього моменту погода нас не радувала. Багато соняшнику та кукурудзи стоїть у полях як на Харківщині, так і в інших регіонах України. Наше господарство впоралося, буквально недавно ми зібрали кукурудзу. Завдяки надзусиллям енергетиків та співробітників підприємства ми змогли вчасно зібрати врожай, – зазначає Іван Глянь.

За даними ХОВА, у Харківській області соняшник зібрано на 87 %, велика площа кукурудзи залишається незібраною – 56 % територій. На 2023 рік у регіоні засіяно близько 180 тисяч гектарів озимими культурами, це на 67 % менше порівняно з показниками минулого року.

– Насамперед це пов’язано як з погодними умовами, а також і з тим, що більшість площ сільськогосподарських земель заміновано. Аграрії не мають доступу до своїх земель, – каже спеціалістка.

За словами Оксани Федишиної, значних збитків було завдано і через пошкодження матеріально-технічних ресурсів. Пошкоджені або зруйновані приміщення, сільськогосподарська техніка – все це також вплине на весняно-польові роботи в наступному році. За оперативними даними ХОВА, в області постраждало понад 70 сільськогосподарських підприємств. Зруйновано і пошкоджено більш ніж 322 одиниці сільськогосподарської техніки та обладнання.

Нагадаємо, в окупації залишаються три найбільші молочні підприємства Харківщини. А також складні погодні умови завадили аграріям Харківської області зібрати врожай у вересні та жовтні. Раніше ми писали, в яких умовах виконували свою роботу аграрії.

Новини агропром та інші новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Анастасія Хушану