Значну частину врожаю втратили через погоду аграрії Харківщини

05.12.2022 12:59 Агропром
Складні погодні умови завадили аграріям Харківської області зібрати урожай у вересні та жовтні. Зокрема, цьогоріч на полях залишаться зимувати більше половини урожаю кукурудзи та майже п’ята частина соняшнику.

Про це повідомив «Слобідський край», з посиланням на «GX».

Цієї осені в Харківській області був тривалий період дощів, який не давав виконувати польові роботи. Аграрії не мали можливості ані ефективно збирати пізні сільськогосподарські культури, ані сіяти озимі.

Так, за даними Харківського регіонального центру з гідрометеорології, кількість опадів за вересень у більшій частині області становила 60-85 мм, або 120–180 % до місячної норми. У жовтні позначка сягала триразового перевищення норми дощів, тобто 95–135 мм, або 215–300 % місячної норми.

На сьогоднішній день на полях Харківської області незібраними залишилися близько 67 % площ кукурудзи та 18 % соняшнику.

Раніше ми вже писали: Аграрії Харківщини виконували свою роботу в надскладних умовах – Олег Синєгубов

«Чи збирати урожай взимку, вирішуватимуть самі господарі. Однак, зимові жнива – дороге задоволення», – розповіли в Департаменті агропромислового розвитку ХОВА.

«Дорогим задоволенням» це стало через високу вартість досушування зерна, яке необхідно при збиранні у нинішні терміни, та підвищення цін на пальне. А через складнощі з логістикою та експортом знизились ціни на зерно кукурудзи, саме тому частина врожаю кукурудзи та соняшнику може залишитись на полях на зиму та буде збиратись тільки тоді, коли з’явиться така можливість. Крім того, перезимівля кукурудзи в полі – це гарантоване ураження зерна грибковими хворобами та накопичення мікотоксинів у зерні.

«І такий врожай продати буде значно важче і ціну доведеться додатково знижувати», – зазначили в департаменті.

За даними Харківської ОВА, станом на 1 грудня обмолочено 33 % (42,5 тис. га) від засіяних кукурудзою площ, а зібрано 223,1 тис. т за врожайністю 52,95 ц/га. Цей показник вище минулорічного, який складав (47,3 ц/га).

Соняшнику зібрано майже 440 тис. т з площі 201,1 тис. га (82 %), проте середня врожайність культури складає 21,9 ц/га, що на 0,9 ц/га менше, ніж минулого року. Загалом у регіоні зібрано зернових та зернобобових культур з площі 429,3 тис. га (87 % від посівів), намолочено 1,62 млн т зерна, а середня врожайність становить 39,2 ц/га проти минулорічної 46,6 ц/га (- 7,4 ц/га).

Нагадаємо, днями на польовій дорозі в Ізюмському районі двоє чоловіків на автомобілі наїхали на невідомий вибуховий пристрій.

Автор: Юлія Гнатченко