Національну колекцію насіння перевезли за тисячу кілометрів з Харкова на захід України

01.05.2023 16:19 Агропром

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) за підтримки Європейського Союзу (ЄС) перемістила колекцію унікальних генетичних зразків насіння рослин з Харкова на сході України до безпечного місця на заході країни. 

Про це «Слобідський край» пише з посиланням на пресслужбу Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Харківський національний генетичний банк рослин опинився під загрозою втрати, коли у травні 2022 року під час обстрілів було пошкоджено інфраструктуру, сільськогосподарську техніку та частину робочих колекцій насіння на польових дослідних станціях.

«Коли конфлікт загострився, вчені з усього світу звернулися до Секретаріату Міжнародного договору про генетичні ресурси рослин, щоб заявити про загрозу втрати головної національної колекції насіння України, що знаходиться в Харкові, – сказав Кент Ннадозі, секретар Міжнародного договору ФАО про генетичні ресурси рослин для виробництва продовольства і ведення сільського господарства. – Ця унікальна колекція має глобальну цінність для майбутнього продовольчої безпеки та сталого сільського господарства, і якщо вона буде втрачена, то буде втрачена назавжди».

Щоб зберегти сільськогосподарську спадщину України, ФАО та ЄС об'єднали зусилля для переміщення колекції в безпечне місце на заході України, на відстань понад 1000 кілометрів.

У межах складної операції декілька національних органів влади, включаючи Національну академію аграрних наук України, Міжнародний договір про генетичні ресурси рослин та Глобальний трастовий фонд з різноманіття сільськогосподарських культур, співпрацювали для каталогізації насіння та логістики для транспортування.

«Ця діяльність спрямована на захист та охорону української системи генетичних ресурсів рослин та її раціональне та ефективне відновлення, – сказав Крістіан Бен Хелл, керівник сектора сільського господарства Представництва ЄС в Україні. – Хоча колекція зараз розміщена в безпечному місці, необхідна подальша робота для забезпечення сталого рішення в довгостроковій перспективі. Це також передбачає вдосконалення інформаційної системи генетичних ресурсів рослин за допомогою сучасної ІТ-підтримки».

Нагадаємо, що цього року аграрії зіткнулися з низкою викликів, особливо на деокупованих територіях. Зокрема, скорочення посівних площ, заміновані поля, фінансові проблеми, обмеження ринків збуту і дорога логістика, адже країна-агресор продовжує блокувати повноцінну діяльність чорноморських портів.

Нагадаємо також, що для розмінування сільгоспугідь Харківської області потрібно щонайменше сім одиниць важкої техніки, яка здатна працювати на сільгоспугіддях.

Раніше ми писали, що Кабмін заборонив стягувати заборгованість за житлово-комунальні послуги, утворену після 24 лютого 2022 року, з громадян, що залишили свої домівки через повномасштабне російське вторгнення.

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Галина Гришко