На Харківщині для розмінування сільгоспугідь потрібно щонайменше сім одиниць важкої техніки

28.03.2023 12:22 Суспільство
фото: ДСНС Харківської області фото: ДСНС Харківської області

Зараз у Харківській області працює лише одна інженерна машина розгородження. Для ефективного розмінування саперам не вистачає спеціальної важкої техніки.

Про це повідомляє «Слобідський край»  з посиланням на речника ДСНС Харківської області Євгена Василенка.

«Щонайменше треба 7 одиниць техніки для проведення робіт з розмінування сільгоспугідь. Наразі на Ізюмщині працює одна одиниця техніки – це автомобіль ІМР, що допомагає нашим саперам у розмінуванні», – каже Євген Василенко.

На території Харківщини працювало 22 піротехнічні групи зі складу ДСНС. 27 березня прибуло ще 3 групи. Загалом для розмінування області повинно працювати 26 піротехнічних груп, зазначає Василенко. Проте для ефективного розмінування саперам потрібна важка техніка.  

«Це різна важка техніка, яка здатна працювати на сільгоспугіддях. Саме там, де не в змозі пройти сапер з міношукачами. Це автомобілі «BOZENA» і такі види, як «Amtrack», а також «ІМР» та інші машини для розмінування», – говорить речник ДСНС Харківської області.

Він також повідомив, що на території Харківської області над розмінуванням працюють також сапери з інших структур – ЗСУ, Національної поліції, Державної спеціальної служби транспорту, а також некомерційні та комерційні міжнародні та державні українські формування.

Раніше ми писали, що у Харківській області сапери ДСНС ще не починали розміновувати кладовища.

Нагадаємо, харків’ян просять не відвідувати кладовища напередодні великодніх свят та поминальних днів. Зокрема, жителів міста закликають утриматися від відвідин міського кладовища № 17, яке розташоване на окружній дорозі, через мінну небезпеку.

Понад 570 тисяч гектарів посівних площ області є небезпечними для проведення будь-яких робіт. Наразі тривають перемовини щодо отримання експериментальної техніки для проведення розмінування.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Ксенія Карпенко