Підриви техніки та пожежі у полях: як проходять другі воєнні жнива на Харківщині

04.08.2023 07:53 Агропром
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

У Харківській області через російську агресію постраждало понад 630 сільськогосподарських підприємств, які займаються рослинництвом. 

Як передає «Слобідський край», про це розповів заступник начальника Харківської ОВА Євген Іванов.

За його словами, під час проведення робіт на полях області зафіксовано 18 випадків наїзду сільськогосподарської техніки на вибухівку.

Внаслідок ворожого обстрілу у Богодухівському районі згоріло поле з озимою пшеницею на площі 21 гектар. Загалом на полях Харківської області цього року сталося 7 пожеж.

Попри все, аграрії області вже зібрали більш ніж 643 тисячі тонн зерна нового врожаю. Жнива тривають в усіх районах області, де дозволяє безпекова ситуація.

«Протягом тижня господарства області продовжували збір озимих та ярих зернових культур, на окремих ділянках центральної частини області збирали кукурудзу на силос. Погодні умови для проведення польових робіт в останні дні липня були малосприятливими через сильні дощі зі шквалистим вітром і градом. Утім аграрії нарощують темпи», - зазначив Євген Іванов.

Найбільше намолочено пшениці - 541,9 тисячі тонн. Також збирають ячмінь, горох, озиме жито, овес, кукурудзу та ріпак. Найбільше врожаю зібрали аграрії Лозівщини та Красноградщини.

Нагадаємо, у Харківській області біля селища Явірське Донецької громади 2 серпня близько 9 ранку під час розмінування поля на вибуховому пристрої підірвався трактор Т-150 на дистанційному керуванні.

Також у Харківській області планується розробити мапу замінованих сільськогосподарських угідь, де зафіксують місця влучань, чи велися на території бойові дії, а згодом досліджуватимуть придатність ґрунту для ведення сільського господарства.

Раніше ми писали, що у Харківській області нова машина для розмінування отримала сертифікат. Використання такої техніки прискорить зачистку регіону від вибухонебезпечних предметів.

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Галина Гришко