Понад 630 сільгосппідприємств Харківщини постраждали від російської агресії

20.04.2024 16:59 Агропром
Зруйнована АЗС в агрофірмі «Базаліївський колос»/фото: агрофірма «Базаліївський колос» Зруйнована АЗС в агрофірмі «Базаліївський колос»/фото: агрофірма «Базаліївський колос»

Російське вторгнення в Україну завдало значних збитків аграрному сектору Харківщини. Велика кількість земель сільськогосподарського призначення замінована та не придатна до використання. Ворог свідомо знищує склади, елеватори, сільгосптехніку. Загалом внаслідок дій окупантів в області постраждали понад 630 сільгосппідприємств.

Як розповідає медіа «Слобідський край», про це на брифінгу 19 квітня повідомив заступник начальника ХОВА Євген Іванов. 

За його словами, згідно з оперативними даними районних військових адміністрацій, від російської агресії постраждали 218 господарств в Ізюмському районі, 176 – у Куп’янському, 134 – в Чугуївському, 59 – у Харківському та 43 – в Богодухівському районах. Також пошкоджено та зруйновано майже 1100 одиниць сільськогосподарської техніки та обладнання.

Ми писали, що в агроформуванні ТОВ «Річленд інвест», яке знаходиться у Балаклійській громаді Ізюмського району, через агресію рф і посилення мобілізаційних заходів виник дефіцит висококваліфікованих робочих кадрів. Найбільше бракує трактористів-машиністів сільськогосподарського виробництва.

Також повідомляли, у Куньєвській громаді Ізюмського району аграрії приступили до весняно-польових робіт.  Розпочали їх зі збирання минулорічного врожаю соняшнику і кукурудзи, який частково залишився зимувати в полі через брак збиральної техніки. У  ПП «Золота нива1» – одному з двох найпотужніших агроформувань громади – із семи комбайнів після окупації  уцілів один.