Посівна-2023 на Харківщині: аграріям можна виходити у поле лише після саперів

28.03.2023 15:19 Агропром
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

У Харківській області фермерів закликають не починати весняно-польові роботи на небезпечних угіддях.

Як повідомляє «Слобідський край» з посиланням на пресслужбу ХОВА, в області небезпечними залишаються 570 тисяч гектарів сільськогосподарських земель, з яких незабаром почнуть розміновувати лише 270 тисяч гектарів.

Аби розпочати роботи на полі, фермери повинні отримати акт від ДСНС України в Харківській області, який засвідчує безпеку територій.

«Щотижня трапляються випадки, як в агропромисловій сфері, так і в цивільній, щодо, на жаль, підриву людей та спецтехніки. Вкотре закликаю зважати на ситуацію, бути обачними та починати польові роботи лише після обстеження площі», – розповів заступник начальника ХОВА Євген Іванов.

За його словами, зараз у Харківській області територію розміновують 20 піротехнічних розрахунків, незабаром до них мають долучитися близько 100 нових фахівців. Першочергово обстежують об’єкти критичної інфраструктури, публічні місця та автошляхи. Розмінування полів проходить там, де дозволяє безпекова ситуація.

«300 тисяч гектарів від загальної суми потенційно небезпечних ми не можемо розміновувати. Маємо кілька причин – безпосереднє наближення до лінії зіткнення та зона досяжності ворожої артилерії. Тому цифри будуть змінюватися», – підкреслив Євген Іванов.

Під тимчасовою окупацією залишаються близько 72 тисячі гектарів земель сільськогосподарського призначення.

Нагадаємо, усього до повномасштабного російського вторгнення в Харківській області були 1,2 мільйона гектарів посівних площ. Цього року через потенційну мінну небезпеку планується проводити роботи на 635 тисячах гектарів, що на 18 % більше, ніж минулого року.

Так, у Дергачівської громаді лише 25 % сільгоспземель є безпечними.

Нагадаємо також, що для розмінування сільгоспугідь Харківської області потрібно щонайменше сім одиниць важкої техніки, яка здатна працювати на сільгоспугіддях.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.