Цьогоріч у Харківській області засіють на 18 % більше посівних площ

10.03.2023 17:29 Суспільство
Усього до повномасштабного російського вторгнення в Харківській області були 1,2 мільйона гектарів посівних площ. Цього року через потенційну мінну небезпеку планується проводити роботи на 635 тисячах гектарів, що на 18 % більше, ніж минулого року.

Про це повідомляє медіа «Слобідський край» з посиланням на начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова.

До повномасштабного російського вторгнення в Харківській області були 1,2 мільйона гектарів посівних площ. Цьогоріч планується проводити роботи на 635 тисячах гектарів. Це на 18 % більше, ніж минулого року.

– Завдяки деокупації, розмінуванню, яке вже встигли провести, маємо можливість збільшити посівну площу. 570 тисяч гектарів досі потенційно заміновані, – розповів Олег Синєгубов.

Також він розповів, що більш ніж половина території області вважається потенційно небезпечною. Сапери наразі ліквідували майже 52 тисячі вибухонебезпечних предметів.

Вибухотехніки обстежили 800 кілометрів ліній електропередач, але необхідно перевірити ще близько 8000 кілометрів. Від розмінування залежить відновлення комунікацій, зокрема електропостачання.

– Наразі розмінування ускладнене погодними умовами. Проводимо лише оперативне розмінування, якщо люди звертаються при виявленні потенційно вибухонебезпечних предметів. На жаль, майже щодня ми маємо підрив цивільних людей на мінах, розтяжках тощо, – зазначив очільник ХОВА.

Як повідомляє начальник Головного управління ДСНС України у Харківській області Олександр Волобуєв, з початку повномасштабного вторгнення на Харківщині було 123 випадки підриву цивільного населення через вибухонебезпечні предмети. У результаті цього загинули 18 осіб.

На небезпечних ділянках піротехнічні служби встановлюють таблички з попередженням «Обережно! Міни!». Населення просять бути уважними та в жодному разі не прибирати такі попередження, оскільки це може коштувати комусь життя.

Нагадаємо, невеликі агровиробники з Харківської області з 1 березня зможуть отримати добрива для ярих і озимих культур та насіння соняшнику завдяки проєкту, що впроваджується Програмою USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО у співпраці з Міністерством аграрної політики та продовольства України.

Нагадаємо також, що Україна та Польща досягли домовленостей щодо спрощення проходження процедур при експорті українських зернових та олійних культур транзитом через Польщу до інших країн.

Раніше ми розповідали, що фермери, ФОПи та сімейні фермерські господарства Харківської області до 100 гектарів можуть отримати безкоштовно посівний матеріал. На одне господарство розраховано дві тонни пшениці, ячменю та гороху.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті. 

Автор: Олександр Манченко