Хто забезпечує мешканців Харківщини овочами

13.11.2023 16:50 Агропром
Фото з Фейсбук сторінки Зміївської овочевої фабрики Фото з Фейсбук сторінки Зміївської овочевої фабрики

Попри російську агресію і руйнування, харківські підприємства та одноосібники, що займаються овочівництвом, продовжують забезпечувати мешканців Харківщини овочами. 

 

Про це медіа «Слобідський край» розповіли у Департаменті агропромислового розвитку ХОВА. Основна частка виробництва овочевих культур розміщується у дрібнотоварних господарствах (частка крупнотоварного сектора складає до 3 %). Протягом останніх років підприємства, що займалися овочівництвом, повністю забезпечували потребу мешканців Харківщини в овочах.


Російська агресія завдала значної шкоди овочівництву. Часткова окупація, мінування та постійні обстріли призвели до руйнувань виробничої інфраструктури, обмежень в обробітку земель через мінування та загальну небезпеку. Пошкоджень зазнали як сільськогосподарські підприємства, так і особисті селянські господарства, які займалися вирощуванням овочевих культур у закритому ґрунті. Теплиці були частково зруйновані в окремих районах. 


Сьогодні основними виробниками овочів на Харківщині є: ПрАТ «Зміївська овочева фабрика», ТОВ «Красноградська овочева фабрика», ТОВ АФ «Наірі» (вирощують томати). 
Валовий збір овочевих культур цьогоріч склав 340,8 тисячі тонн (на 50,3 % або на 114,1 тисячі тонн більше показника 2022 року), картоплі – 535,5 тисячі тонн (на 59,3 % більше показника 2022 року).

Більше новин Харківська область на нашому сайті

Читайте також, у Харкові обговорили проблематику формування сортових ресурсів у рослинництві

Ми писали, що у 2024 році аграрії Харківщини зможуть отримати безповоротну фінансову допомогу

Автор: Надія Янінович