«Воно проросло!»: науковець посадив насіння зі зруйнованого селекційного центру під Харковом

29.06.2022 12:35 Агропром
Фото: rubryka.com Фото: rubryka.com
У Богодухівському районі Харківської області зійшло насіння сої зі згорілої внаслідок бомбардування наукової лабораторії Інституту рослинництва імені В. Юр'єва.

У середині травня сильним бомбардуванням було знищено більшу частину селекційного центру Інституту рослинництва імені В. Юр'єва, розташованого в селищі Елітне під Харковом. Були зруйновані корпуси, деякі лабораторії вигоріли повністю, а з ними і насіння, яке там було. Постраждала саме та частина будівель, де готували до сівби ярові культури. 

– У тих приміщеннях, де цей матеріал зберігали, горіло так, що навіть плавився метал. Але під купою попелу ми знайшли декілька жмень насіння різних сільскогосподарських культур – трохи сої, трохи кукурудзи та озимої пшениці. Мені захотілося провести експеримент – висіяти це насіння і з того, що зійде, потім вивести нові витривалі сорти. Я перебрав насіння, викинув зовсім згоріле, а більш-менш збережене обробив стимулятором росту, – розповідає науковий співробітник інституту Сергій Авраменко.

Ось вони, рядочки маленьких зелених рослинок поміж великими сходами гарбуза! 

За 75 кілометрів від Харкова, на Краснокутщині, у фермерському господарстві науковець знайшов місцевість, де можна вирощувати сою. На невеличкій ділянці він дуже густо (адже не сподівався на сходи) висіяв врятовані жменьки сої та кукурудзи. 

– Воно проросло!  Розумієте, воно проросло – обпалене, обпечене, але ось вони, сходи! Це справжнє диво, – радіє науковець. –  На трьох рядках сої проросло близько 20 % насіння з двох кілограмів урятованого посівного матеріалу. 

На жаль, кукурудза не проросла зовсім. Науковець збирається ретельно доглядати сою – вона знадобиться для подальших наукових досліджень.  

Нагадаємо, раніше ми писали, що  сталось із харківським банком насіння 

 

Автор: Інна Можейко