Як зібрати урожай персиків на Харківщині. Коментар науковця та метеоролога
Цього літа на кілька тижнів раніше достигли полуниці, вишні, абрикоси, огірки та інші овочі й фрукти. Проте, як стверджує начальник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру Тетяна Адаменко, цю ситуацію не можна назвати аномальною.
- Минулого року також спостерігалося таке явище, яке відмічали, як унікальне, аномальне. Тоді також уже 25-27 квітня розпочалося метеорологічне літо. Ми говорили про те, що це унікальне явище, але воно може і повторитися. Проте, ніхто не очікував, що воно повториться уже наступного року. Тож ми можемо говорити, що це вже танденція, - розповіла «СК» Тетяна Адаменко.
За її словами, спрогнозувати, чи буде наступне літо таким же раннім і чи проджовжиться засуха неможливо. Проте для Харківської області дефіцит опадів є нормальним. Щороку слобожанські поля не доотримують 100 мм опадів.
- Поки ми не можемо говорити про те, що ситуція погіршується. Кліматологи прогнозують, що 5-10 років ситуція буде стабільною. Якщо вона не зміниться не лише в Україні, а й у всьому світі, нас чекають нелегкі часи, - каже експерт.
Несприятливі такі кліматичні умови для овочів, які потребують помірної кількості тепла, наприклад, огірків.
- Сіяти необхідно було дуже рано - тільки зійшов сніг. Проте у такому разі збільшується імовірність того, що по рослині ударять заморозки, яких, на жаль, ніхто в Україні не відміняв. Тому тут уже все залежить від таланту і досвіду того, хто сіє. Необхідно вивчати кліматичну інформацію і співвідносити її з потребами рослини, - каже Тетяна Адаменко.
За її словами, на території Харківської області можна вирощувати фрукти, які до цього росли тільки на півдні, наприклад, персики, певні сорти винограду. Для цього лише необхідно вивчити потреби того чи іншого сорту у теплі та до умов, у яких вони вирощуються.
- Зараз іде мова про те, що на території Харківської області персики можуть дозрівати, але, звісно, це будуть ранні, а не пізні сорти, - упевнена фахівець.
Про те, що південні родичі абрикосів можна вирощувати на Слобожанщині каже і головний науковий співробітник Інституту овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України, доктор сільсько-господарських наук, професор Олександр Вітанов. Але сорти, які ви хочете посадити, мають бути виведені на сході країни. А не на півдні. Адже рослина повинна бути притосованою саме до тих кліматичних умов, у яких її збираються вирощувати. Садити це дерево краще навесні, тому що персик вимогливий до тепла і може не встигнути укоренитися і замерзнути взимку, якщо його посадити восени. Якщо все-таки вирішите посадити на зиму, то слід добре замульчувати грунт навколо дерева (покрити соломою) та добре полити. Мороз пробирається глибше у сухому грунті. Також можна замотати щільним папером стовбур та гілки, аби вітер узимку не обпікав рослину.
Половину квітів у персика краще обірвати під час цвітіння, оскільки дереву важко тримати весь урожай. Плоди можуть вирости невеликими і менш соковитими.
- Є люди, які завозять сюди сорти сорти винограду з півдня, але вегетаційний період їх довший. Хоч у нас потепліло, виноград може не встигнути визріти, - каже експерт. - Не потрібно завозити фрукти і Овочі з Туреччини, Ізраїлю. У нас умови їм зовсім не підходять, - каже Олександр Вітанов.
ДОКЛАДНО ПРО ВПЛИВ ГЛОБАЛЬНОГО ПОТЕПЛІННЯ НА ВЕДЕННЯ ЗЕМЛОРОБСТВА У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЧИТАЙТЕ У СУБОТНЬОМУ НОМЕРІ ГАЗЕТИ "СЛОБІДСЬКИЙ КРАЙ" №89 ВІД 27.07.2013
Інна Пирлик