У центрі Харкова невідомий з сокирою пошкодив музейні цінності (фото)

02.11.2023 20:35 Всі Новини
Фото: ГУ Нацполіції Фото: ГУ Нацполіції

Поліцейські встановлюють обставини пошкодження історичних памʼяток у центрі Харкова.

Як стало відомо медіа «Слобідський край», вранці 2 листопада до Харківського районного управління поліції надійшло повідомлення про пошкодження памʼятників, установлених біля Історичного музею на площі Конституції у центрі Харкова.

Харків, площа Конституції, Історичний музей

За адресою поліцейські провели огляд місця події. Поблизу пошкоджених історичних памʼяток правоохоронці виявили сокиру без рукоятки. За даним фактом слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст.194 (умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України, повідомили у ГУ Нацполіції Харківської області. 

Харків, площа Конституції, Історичний музей

Поліція встановлює особу, причетну до скоєння злочину, і обіцяла прокоментувати ситуацію згодом.

Фігури зроблені з піщаника. Реставратори займаються консервуванням сколів, щоб уникнути додаткових пошкоджень дощем та снігом.

Фігури, що датуються XII століттям до нашої ери, привезені з Ізюмського району, встановили на цьому місці у 2013 році. До цього вони були приховані від очей перехожих у внутрішньому дворику музею. Пам'ятники старовини не реставрували, аби зберегти їхню історичну цінність. 

Харків, площа Конституції, Історичний музей

Нагадаємо, після звільнення Ізюма з’ясувалося, що одна з дев’яти половецьких баб, встановлених на горі Кремінець, не пережила російської окупації: від неї залишилася лише купка уламків. 

Ми також писали, що музей Сковороди та інші зруйновані пам’ятки відновлять за допомогою 3D-сканеру.

Більше новин Харків читайте на нашому сайті.

Автор: Дмитро Саломанка