Для окремих споживачів ввели новий порядок сплати за тепло

28.12.2015 10:00 Економіка
Фото: kiev24.ua Фото: kiev24.ua
Якщо раніше перерахунок за послуги теплопостачання комунальники робили по закінченню опалювального сезону, то тепер робитимуть це кожного місяця. Споживачі платитимуть по факту.

Щоправда, нововведення стосуватиметься не всіх мешканців багатоповерхівок, а тих, які без лічильника.

Нагадаємо, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в грудні впровадило новий порядок плати за комуналку. Згідно із ним, споживачі централізованого опалення сплачуватимуть за фактично спожиті послуги і це у разі відсутності у квартирі чи будинку садибного типу та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку теплової енергії.

При нарахуванні таким споживачам щомісячної плати за послуги з централізованого опалення, враховуватиметься відхилення фактичної температури зовнішнього повітря та тривалості опалювального сезону від нормативних показників, які взято до розрахунків тарифів на послуги з централізованого опалення.

Так, відповідно до нормативів, у жовтні такий нормативний показник температури складає - +7,5 градуса, у листопаді +1, у грудні -3,7, у січні -5,9, у лютому -5,1, у березні 0 та у квітні 9,0.

Тож, якщо наприклад, у жовтні середньостатистична температура 7,5 тепла, відповідно ліміт газу, який бере підприємство, у нашому випадку - «Харківські теплові мережі» на опалювальний сезон, розраховується, зважаючи на цей показник. Якщо температура вища, наприклад, 8 градусів, то газ не перевитрачається, а залишається навіть у резерві. І навпаки, якщо, наприклад, лютий видасться холоднішим, і середня температура буде нижчою за -5,1, то буде перевитрата газу. У разі недобору ліміту у жовтні, ним компенсуються перевитрати у лютому. Але буває настільки холодно, що й цих резервних лімітів не вистачає.

- Якщо ми недобираємо цей ліміт газу, ми виплачуємо різницю людям, якщо ж йде перевитрата — ніхто ці гроші підприємству не повертає. Виходило, що підприємство надавало послугу, але гроші за неї не отримувало, - розповідає прес-секретар КП «Харківські теплові мережі» Тетяна Чуйкова. - Тепер відповідно до нових правил, щомісяця робитимемо перерахунок. Якщо температура зовнішнього повітря буде збігатися з лімітами КП, то залишається так, якщо буде тепліше, як от зараз, гроші людям повертатимуться у цей же місяць. Але ми також маємо право нараховувати гроші, які ми перевитрачаємо, коли не вистачає ліміту газу.

З ГАЗОМ І БЕЗ ГАЗУ. ЩО ЧЕКАЄ НА ХАРКІВ'ЯН З ПЕРШОГО СІЧНЯ

Повернення грошей споживачі побачать у комунальних платіжках.

- Перерахунок вартості послуг з централізованого опалення буде виконуватись комунальним підприємством «Харківські теплові мережі» централізовано на підставі даних про середню фактичну температуру зовнішнього повітря у розрахунковому періоді отриманих з офіційних даних Українського гідрометеорологічного центру та фактичної кількості діб надання послуг з централізованого опалення у розрахунковому періоді. Споживачам не потрібно звертатися ыз заявами до теплопостачальної організації з приводу проведення цього перерахунку, - запевнив головний інженер КП «Харківські теплові мережі» Євгеній Зінченко.

Результатами перерахунку вартості послуг з централізованого опалення залежно від температури зовнішнього повітря може бути як зменшення суми оплати за централізоване опалення, так і збільшення суми оплати. Звичайно, споживачу вигідніше, коли за вікном в опалювальний сезон тепло.

У КП наголошують, що такі новації стосуються лише тих будинків, які не забезпечені лічильниками. А їх дуже мало, серед приблизно 5,8 тис. будинків комунальної власності таких споживачів приблизно 3 %.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта