Громади-лідери за доходами від плати за землю у Харківській області: перелік

23.02.2024 12:52 Економіка
Фото ілюстративне Фото ілюстративне

За 2023 рік до бюджетів територіальних громад Харківської області надійшло 1,7 мільярда гривень плати за землю, що на 43 % більше, ніж у 2022 році, але все ще значно менше, ніж у довоєнний період (у 2021 надходження складали 2,8 мільярда гривень). 

Про це медіа «Слобідський край» повідомили у Регіональному офісі «U-LEAD з Європою» у Харківській області.

Така динаміка пояснюється тим, що великі площі земель є не придатними до обробки з огляду на замінування та постійні обстріли. Така ситуація стала причиною для надання державою пільг з плати за землю для платників, земельні ділянки яких знаходяться на тимчасово окупованих територіях, територіях активних бойових дій та територіях, визнаних потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами. Як наслідок, звільнення платників від сплати земельного податку та орендної плати призвели до зменшення надходжень до місцевих бюджетів.

Середні надходження плати за землю на 1 мешканця по громадах Харківщини за аналізований період склали 664 грн, що на 34,8 % менше ніж середньоукраїнський показник. Лише у 7 громадах області значення показника більше ніж середній показник по Україні, який складає 1018 грн.

У розрахунку на 1 мешканця надходження по громадах Харківської області коливається від 29 до 4282 грн.

Значення цього показника по громадах України відрізняються у 876 разів і коливається від 1 грн до 21947 грн.

10 громад-лідерів Харківської області

Плата за землю громадами Харківщини у 2023 році

Плата за землю на 1 мешканця за 2023 рік у 10 громадах Харківщини / Інфографіка Регіонального офісу «U-LEAD з Європою»

– Навіть в умовах війни громади мають резерви збільшення надходжень та володіють дієвими інструментами нарощення фіскального потенціалу плати за землю. Для збільшення обсягу надходжень плати за землю та підвищення дохідності земель громади ОМС рекомендується дбати про оптимальність податкових ставок, своєчасно оновлювати нормативно-грошову оцінку земель, проводити заходи по інвентаризації земель, покращенню адміністрування орендної плати, своєчасно вносити зміни до договорів оренди, залучати до оподаткування суб’єктів, які використовують земельні ділянки без правовстановлюючих документів тощо, – наголошує радниця із питань муніципальних фінансів та управління Марина Гончаренко.

Нагадаємо, за 2023 рік до бюджетів Харківської області надійшло 584,2 мільйона гривень рентних платежів за видобуток газу.

Нагадаємо також, що місцеві бюджети низки областей отримають майже 4,5 млрд гривень субвенції з державного бюджету на 2024 рік для фінансування 136 проєктів регіонального відновлення. Харківщина – 55 млн гривень, найменше з регіонів, куди надходить фінансування. 

Автор: Галина Гришко