На Харківщині за програмою «5-7-9» бізнесу видали кредитів на понад 4,6 мільярда гривень

14.02.2024 18:21 Економіка
Фото ілюстративне Фото ілюстративне

У Харківській області у межах державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» минулого року підприємці отримали кредитних коштів на більш як 4,6 мільярда гривень.

Про це повідомив заступник начальника Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов, передає «Слобідський край».

Крім того, в квітні-травні минулого року на Харківщині повноцінно запрацювала державна грантова програма «єРобота». Профінансовано мікрогрантів на понад 82 мільйони гривень.

Також за ініціативи Харківської ОВА було внесено зміни до законодавства та врегульовано механізм отримання податкових пільг для земельних ділянок, які забруднені вибухонебезпечними предметами або знищена виробнича інфраструктура. Понад 300 господарств вже отримали такі пільги в громадах області.

«Ці зміни орієнтовані на аграріїв, які наразі не мають можливості працювати на своїх угіддях через високу мінну небезпеку, пошкоджену інфраструктуру або знищену техніку. Аби скористатися пільгами, аграріям необхідно звертатися до органів місцевого самоврядування. Профільні комісії виносять рішення про призначення пільг», – пояснив заступник начальника Харківської ОВА.

Також на Харківщині триває робота над розробкою Стратегії розвитку для відновлення економічної активності на деокупованих та прифронтових територіях.

«Передбачаються відшкодування логістичних витрат, страхування майна з урахуванням воєнних ризиків, спрощення юридичних механізмів підтвердження збитків, а також пільгове кредитування або грантове фінансування для релокованих підприємств», – додав Євген Іванов.

Нагадаємо, з початку 2024 року 578 агрогосподарств в Україні отримали на розвиток 5,2 мільярда гривень банківських кредитів. Серед них за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9» було профінансовано 433 господарства на суму 1,6 мільярда гривень.

Автор: Галина Гришко

Теги: