В Україні зростає інфляція: продукти дорожчають рекордними темпами
У травні 2025 року загальна інфляція в Україні прискорилася до 15,9 %, а продовольча — до 22,1 %.
Про це повідомляє «Слобідський край» із посиланням на дані Держстату, оприлюднені РБК-Україна.
Значне зростання цін обумовлене торішнім неврожаєм, весняними заморозками та спекотною погодою влітку й восени 2024 року, що суттєво вплинуло на врожайність та якість агропродукції.
Найбільше зросли в ціні:
- капуста — на 227,3 % до 53,5 грн/кг;
- морква — на 160,9 % до 43,3 грн/кг;
- яблука — на 127,1 % до 58,0 грн/кг;
- яйця — на 89,9 % до 54,2 грн/десяток;
- борошно — на 39,5 % до 21,7 грн/кг;
- гречка — на 32,7 % до 35,6 грн/кг;
- масло (200 г) — на 34,3 % до 107,3 грн;
- соняшникова олія — на 39,0 % до 80,6 грн/л.
Причини інфляції
За даними НБУ, продовольча інфляція пришвидшилася через:
- погодні умови — відсутність дощів та спекотне літо 2024 року;
- весняні заморозки 2025 року, які вплинули на перші врожаї овочів і фруктів;
- низькі перехідні запаси овочів після складного попереднього сезону.
Прогнози
Національний банк очікує поступове сповільнення інфляції влітку. Серед ключових факторів — надходження продукції нового врожаю, покращення ситуації в енергетиці та зниження світових цін на нафту.
Раніше ми писали, що у травні інфляція досягла локального максимуму, ймовірно, вищого, ніж очікував Національний банк України.