Понад сотню газових свердловин на Харківщині простоюють

02.06.2015 08:29 Економіка
фото Олександра Томіна фото Олександра Томіна
На Харківщині ведуть активну роботу щодо залучення нових інвесторів: уже підрахували, що в області є понад 100 законсервованих свердловин, які можна було б запропонувати інвесторам.

Як повідомив заступник губернатора Харківщини Євгеній Шахненко, на деякі пропозиції вже відгукнулися комерційні компанії.

- Головне, щоб гроші давали! – каже Євгеній Шахненко. – Ми вітаємо усі порядні організації, іноземних інвесторів, які готові вкладати гроші в Україну.

За його словами, більшість свердловин належать державній компанії ГПУ "Шебелинкагазвидобування" (що підпорядковане "Укргазвидобуванню").

Читайте також: Через конфлікт на Донбасі Україна не отримує мільйони кубометрів харківського газу
                         Шебелинкагазвидобування заявляє про значний "недобір" газу

А тому розробка цих свердловин можлива в рамках проектів спільної діяльності. Однак, за словами директора "Шебелинкагазвидобування", в таких проектах їх не все влаштовує.

-  У нас не вистачає оборотних коштів для того, щоб розвиватися, будувати компресорні станції  тощо. Тому приходять комерційні структури, які готові в рамках спільної діяльності фінансувати якийсь напрям. Вони за свої кошти будують компресорну станцію, і частину видобутого газу справедливо забирають собі. Але продавати вони його будуть за ринковою вартістю, на відміну від нас, державного підприємства,  ціна газу для якого регулюється та регламентується НКРЕ. Ми працюємо не в рівних умовах, – говорить Юрій Фесенко.

За його словами, з 2006 по грудень 2014 року “Шебелинкагазвидобування” не отримала жодного спецдозволу на право користування надрами, ні на розвідку, ні на експлуатацію. 

- Нарощувати видобуток можна тільки за рахунок нових родовищ. А тим часом дозволи роздавали комерційним структурам. Тільки наприкінці 2014 року ми отримали 14 дозволів на 11 нових площ, - каже директор підприємства.

Більше про прозорість видобувної галузі читайте у газеті "Слобідський край", № 63 від 28.05.2015.

Олександр Томін

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта