У "Шелл" розповіли про перспективи видобутку газу на Харківщині

11.09.2013 09:47 Економіка
http://www.057.ua/ http://www.057.ua/
Кореспондент «СК» поспілкувався із заступником голови компаній «Шелл» в Україні, кандидатом економічних наук Олексієм Татаренко.

Зокрема пан Татаренко пояснив вигоди для місцевої громади від розробки та видобутку нетрадиційного сланцевого газу на Харківщині.

– Ми постійно співпрацюємо з місцевими жителями. Проводимо громадські слухання, різні зустрічі, - говорить Олексій Татаренко. - Наші спеціалісти спілкуються з місцевими жителями, відповідають на їхні запитання. Практика показує, що такий відкритий підхід має результат. У двох районах Харківської області, де ми починаємо розвідку, громада підтримує проект.

За словами заступника голови компанії "Шелл", від нього чимала вигода: соціальні інвестиції, прибуток до бюджету від сплати податків, нові робочі місця. Наприклад, у Близнюківському районі «Шелл» ще до початку робіт виділила 400 тис. грн на повне оновлення системи опалювання школи біля нашої майбутньої свердловини. По Юзівській ділянці у нас ще більші зобов’язання по соціальних проектах: до 2 млн доларів на рік.

- Кошти буде витрачено на автошляхи, вуличне освітлення, школи, медичні установи тощо. Газова промисловість стимулює розвиток суміжних галузей економіки, наприклад, виробництво сталі, труб, цементу, малий і середній бізнес. Працівники бурових мають хороші зарплати, переїжджають разом зі своїми родинами. Їм треба десь жити, щось їсти, вдягатися, відправляти дітей до школи. Це стимулюватиме розвиток бізнесу у сфері надання послуг. Усе це в сукупності – приток грошей у район, - пояснює Олексій Татаренко.

У разі успіху видобування сланцевого газу сільська молодь матиме змогу навчатися у вищих навчальних закладах на інженерів та повертатися до села, бо тут буде робота на свердловинах. Нетрадиційний газ може змінити Україну.

Як приклад пан Татаренко навів штат Пенсильванія (США), де завдяки розробці родовищ сланцевого газу було створено 46 000 нових робочих місць, обсяг економічної вигоди від цієї діяльності досяг 11 млрд доларів, а місцевий бюджет отримав 1 млрд доларів прибутку у вигляді податків. В ЮАР від розробки родовища в Кару прогнозується 700 тис. постійних робочих місць і 19 млрд доларів додаткового внутрішнього валового продукту. 

Довідка. Ствол свердловини, що проходить через водні горизонти, на буровому майданчику у проекті за участю «Шелл» у Первомайському районі має чотири (!) високоякісні сталеві обсадні колони, одна в одній. Так «Шелл» забезпечує герметичність свердловини.

Юрій Іванченко, матеріал з газети "Слобідський край" №107 від 07.09.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта