Винаймаємо квартиру у Харкові: на що звернути увагу

07.08.2013 12:06 Економіка
http://strana-sovetov.com/ http://strana-sovetov.com/
Поради для квартировинаймачів-початківців,

 як не потрапити у халепу, обираючи квартиру наводять журналісти "СК" та директор агентства нерухомості Олена Манжос.

Якщо ви працюєте з одним ріелтером, то підписуєте з ним договір про надання інформаційно-консультативних послуг, який не має вас лякати (якщо ви працюєте з різними ріелтерами, то підписуєте договір з кожним агентом). У такому форматі зазвичай працюють усі великі агенції. Цей підпис вас не зобов’язує платити за послуги ріелтера, якщо ви не знімете квартиру, яку він вам показав.

Якщо квартира сподобалась і ви захочете в ній оселитися, а господар згоден на вашу кандидатуру, то маєте укласти договір на оренду, в якому прописані всі права та обов’язки орендодавця та орендатора. У документі вказується сума оренди та додаткові платежі. Як правило, це оплата за електроенергію, яка здійснюється відповідно до показників лічильника. Іноді орендатор платить і за воду, якщо житло обладнано лічильником на неї. Бувають варіанти дешевших квартир, але тоді господар вимагає сплачувати ще й інші комунальні послуги. Усі ці моменти відразу обговорюються з власником квартири, а потім прописуються в договорі оренди.
– Важливо також відразу обговорити, коли, у який день місяця господар приходить за своїми грошима, – рекомендує фахівець.

У більшості випадків договір укладається на рік. Бувають випадки, коли орендатор з’їжджає з квартири раніше або ж власники житла захочуть припинити здавати квартиру. У такому разі обидві сторони мають попередити одна одну завчасно й обговорити таку можливість ще під час укладання договору.

Дві з половиною ціни платимо відразу

Якщо ви шукаєте житло через агенцію чи посередників, маєте бути готовими одразу перед тим, як заселитися у свій новий дім, викласти кругленьку суму. По-перше, якщо ви погоджуєтеся на варіант, запропонований ріелтером, маєте після вселення сплатити йому за послуги 50 % від ціни місячної оренди житла. По-друге, господар одразу візьме з вас подвійну плату – за перший місяць проживання та заставу в розмірі місячної плати за оренду, або ж ще є варіант брати оплату за останній місяць проживання. Фахівці радять оформлювати цей платіж як заставу.

Оскільки, якщо ця сума вважатиметься платою за останній місяць, а ви з’їдете раніше, аніж визначено договором, гроші вам можуть і не повернути. Що являє собою застава? Коли ви зберетеся з’їхати з квартири, господар оглядає, чи всі його речі на місці і чи в робочому стані. Якщо все в порядку, він повертає вам ці гроші. Якщо після вашого проживання щось зламалося, орендодавець має право забрати заставу як компенсацію.

– Якщо щось було зламаним ще до того, як ви оселилися, а ви на це не звернули уваги, то господар може мати до вас претензії, тому важливо відразу перевірити справність усіх приладів, – радить Олена Манжос.

Бувають випадки, коли людині житло під час перегляду сподобалося, але грошей із собою, щоб заплатити за оренду, вона не має. У такому разі, аби господар притримав квартиру кілька днів, орендатор може дати за неї задаток у розмірі 100–200 грн. Якщо ви шукаєте квартиру з ріелтером, то в такому разі складаєте попередній договір оренди. Якщо самостійно – орендодавець пише розписку про те, що він отримав від вас задаток. У розписці він вказує свої паспортні дані.

Перед тим, як уже віддавати гроші господарю, необхідно впевнитися, що саме він – власник квартири. Для цього варто перевірити його паспорт і документи, які підтверджують права власності на квартиру. Слід також взяти із собою свої документи. Це викличе довіру в господаря.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №92 від 03.08.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта