Затьмарити Крим: на Харківщині підтримають нову галузь (ФОТО)

31.08.2015 13:12 Економіка
Фото Тетяна Василець Фото Тетяна Василець
Харківська область має всі шанси для розвитку виноградарства.

Цього року виповнюється 350 років вирощуванню винограду на Слобожанщині. Відомо, що наш край має свій досвід і традиції культивування лози. Свого часу з Харківщини везли виноград до столиці, до царського столу.

Нині в регіоні поступово розширюються території виноградників. Найбільший в області площею у 50 га знаходиться в Ізюмському районі. На другому місці — Балаклійщина з 15 га, на третьому - Чугуївщина з 6 га. Там, до слова, днями пройшов перший обласний фестиваль виноградарства «Слобожанське гроно».



- Я думав, що для наших широт виноград не придатний. Однак, коли виростив перші гроно, упевнився, що цілком реально вирощувати хороші сорти, які нічим не гірші за південні та кримські, - розповідає виноградар-любитель із 20-річним стажем Микола Горлов.  - Клімат у нас змінюється, тож за таких погодних умов ця ягода дозріває не гірше. Щоправда, виноградарство клопітка справа, адже усі столові сорти у нас потрібно на зиму вкривати.

Садоводи кажуть, що в нашій місцевості величного вина не зробиш, але майстри цілком спроможні на гідне столове домашнє авторське вино.



Найпопулярнішими сортами на Слобожанщині залишаються Аркадія, Трійка Крайнова, Ювілей Новочеркаська, Преображення, Софія української селекції. Деякі із нових сортів можуть коштувати 800 грн, 1000 грн за саджанець.

- Ми не є регіоном, де процвітає виноградарство, але людям є що показати, є результати, й це тільки початок. Ми готові підтримувати розвиток цієї галузі в області. Усі необхідні можливості, які є в адміністрації, будуть надані для таких ініціатив, - сказав заступник голови Харківської облдержадміністрації Михайло Черняк.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта