Як Харківщина зустрічала Новий 1972 рік

02.01.2022 12:00 Хронограф
У передноворічних номерах нашої газети тих років, як і в сьогоднішніх, так само писали про досягнення року (звичайно, у притаманній тому часу манері – з обов’язковим перевиконанням плану і «все для блага трудящих») і так само давали поради щодо зустрічі Нового року.

Що приготувати до новорічного столу, як одягнутися в новорічну ніч, які ігри можна організувати для веселої компанії і навіть – які щедрівки та як співати, зрозуміло, перероблені на сучасний манер: замість «син Божий народився» пропонувалося співати «рік новий народився» – все це знайшло відображення на наших шпальтах 50-річної давності. 

№ 247 від 17 грудня

Будні нашого життя

Учора

З фірми «Веснянка» в організації і на квартири харків’ян з першими візитами прибули в яскравому одязі незвичайні гості – Діди Морози. На замовлення жителів містечка вони доставляють новорічні подарунки, вітають зі святом дітей, родичів, добрих знайомих.

№ 249 від 19 грудня

100 порад із скрині мудрої господині

До новорічного вечора ваше святкове вбрання*

За традицією, до новорічного вечора необхідно дати перевагу більш світлому одягу. Форма його може бути різною: плаття подовжене або брюки з блузкою-тунікою, юбка з блузою або маленьке плаття з пелериною чи хусткою.

Вечірнє плаття може бути довжиною до середини литок і, коли вам подобається, до кісточки. Треба підібрати світлу шерстяну тканину або щільний шовк з атласною поверхнею.

Для новорічного плаття можна використати будь-яку красиву набивну тканину, якщо ви впевнені, що у приміщенні буде тепло. Легкі, соковиті за кольором тканини рекомендуємо молодим струнким жінкам.

Плаття з шерстяної або щільної шовкової тканини може бути оздоблене вишивкою, позументом, бахромою. Найнаряднішим буде плаття з довгим рукавом, плаття ж без рукавів обов’язково доповнюються пелериною, хусткою чи шарфом.

Вибір деталей необмежений. З будь-якої нарядної, що добре зберігає форму, тканини можуть бути і планки, і кишені, і коміри чіткої форми, іноді на стойці. Модним є плаття з круглим вирізом горловини по шиї і плаття з вузьким мисоподібним вирізом. Такі плаття обов’язково доповнюються прикрасами.

Коли у вас є нарядне плаття, що не відповідає сучасним вимогам довжини, ви можете зробити його блузою-тунікою і доповнити брюками з гарної шерстяної тканини, близько добраної за кольором. Нарядний плетений, тонкий металевий або лакований пояс з чеканими накладками доповнить ваш наряд.

Поради давала художник-методист Будинку моделей В. Очковська

Читайте також: Що «намуркотить» Тигр кожному із знаків зодіаку

№ 250 від 21 грудня

Харківський центральний універмаг. Тут, на радість і дітям, і дорослим, великий вибір ялинкових прикрас. З ранку до вечора юрмляться покупці, здебільшого юні, нелегко дати кожному раду, однак встигають привітно і уважно робити свою клопітку справу продавці, вбрані Снігуроньками.

№ 250 від 21 грудня

Будні нашого життя

Учора

У перший випробувальний рейс на нову електрифіковану дільницю залізничної магістралі Харків – станція Граково вийшов електровоз. Відтепер від станції Куп’янськ до станції Харків-Балашовський состави водитимуть лише електровози.

***

Зібрано перші 20 машин з новою герметичною кабіною на заводі тракторних самохідних шасі. Раніше шасі для водія мали так званий жорсткий каркас («парасольку») з брезенту. Тепер кабіна матиме сучасний вигляд, в ній монтуватиметься електро- та інша апаратура для керування машиною. Засклені двері захищатимуть від пилу, вітру і холоду водія. Нова герметична кабіна самохідного шасі Т-16М сконструйована заводським спеціалістами на замовлення механізаторів.

***

Вийшов друком тисячний номер газети «Вечірній Харків». Спадкоємиця відомого в минулому в нашому місті видання «Харьковского рабочего», нинішня газета під новою назвою виходить уже три роки. Ювілейний номер «Вечірнього Харкова» підготували дописувачі газети.

***

Будівельники ДБК-1 закінчили монтаж ще одного корпусу будинку для сімей молодожонів, який споруджується по вулиці Івана Каркача в селищі Східному. У цьому житловому комплексі проживатиме 720 сімей, 360 з них вже відсвяткували новосілля. Понад 20 тисяч квадратних метрів житла понад план – такий подарунок харків’янам орденоносного комбінату до Нового року.

***

Перші бісквітні тістечка, молочні коржі та іншу солодку продукцію почав видавати новий кондитерський цех Кегичівського хлібозаводу. Щодоби цех виготовлятиме 100 кілограмів виробів. Цими днями на Золочівському хлібозаводі освоєно автоматичну лінію по виробництву бубликів. На Нововодолазькому хлібокомбінаті почали випікати чудову за смаковими якостями паляницю «Ювілейну».

№ 252 від 22 грудня

Людина народилася

В кабіні локомотива не можна знаходитись стороннім. Однак появі цього «порушника» були раді і машиніст локомотивного депо імені Кірова В. М. Петренко і його помічник В. О. Коваленко.

…Бригада вела поїзд на Готню. Раптом черговий по станції повідомив, що слід терміново доставити жінку в лікарню. У кабіну сіла породілля. На перегоні 140-й кілометр – Трифилівка малюк гучним криком повідомив про своє народження. Мати Людмила Гаврилова, жителька станції Кулинівка, і дитина почувають себе добре.

І. Ланкіс

№ 256 від 29 грудня

Будні нашого життя

Учора

В універмагах «Центральному» і «Харків», Будинку торгівлі, на всіх ринках за участю Дідів Морозів і Снігуроньок тривала жвава передноворічна торгівля. За день продано близько десяти тисяч ялинок та майже на 200 тисяч карбованців прикрас для них.

***

У 28-му мікрорайоні Селекційної станції почала працювати автоматична телефонна станція, розрахована на обслуговування 6100 абонентів. Нова АТС обслуговуватиме мешканців 25, 27, 28 та 29 мікрорайонів.

***

У «Харківпроекті» закінчено проект детальної планіровки центральної частини міста-супутника Мерефи. Тут передбачено спорудити близько 3 тисяч квартир у багатоповерхових будинках, громадський центр, Палац культури, Будинок піонерів, музичну школу.

***

У Первомайську став до ладу чудовий дитячий комбінат. Сюди вже завезено обладнання – сучасні меблі, комплекти іграшок та ін. Цими днями 250 юних господарів справлять новосілля.

 * Надається із скороченням

 № 257 від 31 грудня

Де, що, коли

Ялинка засвічує вогні

31 грудня від парку імені Горького вирушить у подорож по місту традиційна кавалькада – Дід Мороз, Снігуронька, персонажі з народних казок. Вони проїдуть повз усі святково прикрашені ялинки міста, поздоровлять дітлахів з Новим роком.

В академічному театрі опери та балету імені Лисенка, у театрі музичної комедії відбудуться новорічні святкові концерти, в антрактах – масові ігри, танці, вікторини. Першого і другого січні у всіх бібліотеках міста – літературно-художні вечори за участю харківських письменників І. Муратова, М. Шаповала, О. Кравцова, майстрів художнього слова О. Леснікової, І. Петрова.

У нові жилі райони Салтівського і Селекційного масивів, у клуби-супутники Новобаварського мікрорайону «Червона гвоздика і «Ромашка» виїдуть агіткультмашини і автоклуби парку імені Артема, Палацу культури ХЕМЗу, Будинку культури «Серп і молот» з веселими новорічними колядками, щедрівками, піснями і танцями.

У всіх Палацах і Будинках культури Харкова відбудуться новорічні веселі бали, дитячі ранки. У парках культури і відпочинку імені Горького, Артема, Маяковського спалахнуть новорічні ялинки, заблищать, мов дзеркало, ковзанки, смачними принадами почастують дітлахів працівники торгівлі. Відкрито широкий прокат лиж, ковзанів, фінських саней.

Автор: Інна Можейко