Вперше у Харкові: гастролі "Співаючих гітар"

25.12.2021 12:00 Хронограф
Фото: tunnel.ru Фото: tunnel.ru
Рівно 50 років тому, у грудні 1971 року, в нашому місті вперше відбулися гастролі колективу, якій згодом стане культовим, – «Співаючі гітари». Завдяки невеличкій публікації в нашій газеті сьогодні ми можемо дізнатися про перші кроки цього ВІА.

Газета "Соціалістична Харківщина" у № 245 від 14 грудня 1971 року писала: 

З любов’ю до пісні

Ленінградський вокально-інструментальний ансамбль «Співаючі гітари» вперше в нашому місті. П’ять років тому композитор лауреат Всесоюзного конкурсу артистів естради Анатолій Васильєв задумав створити молодіжний колектив, який би був відмінним від існуючих і за побудовою і за виконанням. Основа – любов до пісні, вміння одночасно грати і співати. 2 листопада

1966 року в Ленінграді відбувся перший концерт вокально-інструментального ансамблю, який став днем народження першого в нашій країні ансамблю електрогітар.

 

Хороші пісні не вмирають, тому в репертуарі колективу разом з новими піснями чимало старих творів, народних пісень в обробці ленінградських композиторів. Позаду багато кілометрів шляхів, багатомільйонна аудиторія численних міст Радянського Союзу, де побував колектив на гастролях протягом п’яти років свого існування.

Двічі ансамбль виступав у Німецькій Демократичній Республіці. Німецькі друзі зняли телевізійний фільм під назвою «Співаючі гітари». На Лейпцизькому ярмарку музиканти і співаки з Ленінграда виступали разом з відомими артистами багатьох країн світу. Найбільший успіх випав на долю найлюбимішої пісні гітаристів «Ех, дороги» композитора Анатолія Новикова.

Читайте також: Перші гастролі «Піснярів»: як це було в Харкові

У складі вокально-інструментального ансамблю солісти Валерій Ступаченко, Олександр Федоров, Євген Броневицький, Ірина Понаровська.

Після гастролей у Харкові колектив виїздить на запрошення у Чехословаччину і Німецьку Демократичну Республіку. Щасливих вам гастролей, «Співаючі гітари»!

Автор - Є. Пармет

Автор: Інна Можейко