Як у Харкові "Акварену" будували

21.08.2021 15:00 Хронограф
Фото: profkom.ua Фото: profkom.ua
Зрозуміло, що тоді, 50 років тому, не "Акварену" і навіть не Палац водних видів спорту, але з газетної публікації півсторічної давнини можна дізнатися багато цікавого.

Завжди цікаво порівняти те, що збиралися зробити з тим, що вийшло, та з тим, що від цього залишилось. Отже, порівняйте самі: газета "Соціалістична Харківщина" № 154 від 6 серпня 1971 року:

"Спортивний комплекс-велетень

Спустившись по сходах із саду імені Шевченка на Клочківську вулицю, ми потрапляємо на один з найбільших у країні спортивних комплексів – «Спартак». Футбольного поля на звичному місці немає, немає і приземкуватих одно- та двоповерхових будиночків. На їх місці – зелений масив, критий Палац спорту, станція веслувальників, висотний готель, сучасні кафетерії...

Читайте також: Що відбувалося на стадіоні "Металіст" у квітні 1971 року

Ми забігли мріями на кілька років уперед. Але одну з унікальних споруд вже бачимо реально – велетенський плавальний басейн, оригінальний проект якого розроблено нашими інститутами «Харківпроект», «Водоканалпроект» та московським інститутом «Союзспортпроект». Басейн взимку може бути закритим, влітку – відкритим.

Фото з архіву газети

Споруджується три ванни. Одна з них матиме довжину 50 і ширину 25 метрів, що є міжнародним стандартом. Тут одночасно можуть змагатися плавці, стрибуни з вишки, ватерполісти.

Дитяча ванна разом з усіма допоміжними приміщеннями ізольована від спортивних споруд для дорослих, має окремий вхід. Отже, навіть великі змагання не позначатимуться на нормальному учбово-тренувальному процесі. Буде приємний сюрприз і для батьків. Нині, привівши своїх синів, доньок на заняття, вони змушені терпляче чекати їх десь у вестибюлі. У новому плавальному басейні буде методичний кабінет на 150 місць.

Уже закінчено спорудження теплоенергопункту. Вперше у країні буде застосована дезінфекція води озоном. Кисень, що при цьому виділятиметься, служитиме добрим стимулятором плавцям.

У басейні тренуватиметься щодня 2800 чоловік. Здати споруду колектив БМУ № 23 тресту № 86 зобов’язався у листопаді 1972 року." Підпис - Г. Жамойдо

Автор: Інна Можейко