Чи їхати на Південь – чому постало таке питання для харків’ян 50 років тому

29.05.2021 13:01 Хронограф
Фото: rb.ru Фото: rb.ru
Справа зовсім не в грошах чи ще у будь-яких особистих обставинах, а в епідемії. І неабиякої, а холери: адже вона "гуляла" узбережжям Чорного та Азовського морей минулого літа – у 1970 році.

Улітку 1970-го було влаштовано санітарні кордони з тими районами, де були виявлені осередки холери; хтось через це "застряг" на відпочинку, хтось захворів і опинився в чужому місці на лікарняному ліжку, у когось скінчилися гроші... Вам це нічого не нагадує?

Зрозуміло, що напередодні літа 1971 схвильовані громадяни писали до газети з питанням: "Чи можна їхати?" Що відповів їм головний санітарний лікар області – читайте у матеріалі нашої газети півсотрічної давнини: "Настає час весняно-літніх відпусток. Багатьох цікавить, чи забороняється в’їзд у міста Азово-Чорноморського басейну, Поволжя і Каспійського моря. Таке запитання зрозуміле, бо в серпні минулого року повідомлялося про випадки холери в Астрахані, Керчі, Одесі.

Читайте також: Де на Харківщині були найкращі хлібороби

Завдяки цілеспрямованій роботі організацій, самовідданій праці медичних працівників небезпечне захворювання було швидко ліквідоване. Заходи, застосовані в нашій країні проти холери в 1970 році, були високо оцінені спеціалістами в закордонній пресі і рекомендовані всім країнам Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Битву з холерою ще не закінчено. У 65 країнах світу, в тому числі в Греції, Туреччині, Англії, США, Франції та інших державах, зареєстровано захворювання на холеру.

Особливості холери, збудником якої є вібріон Ель-Тор, у тому, що небезпека появи цієї заразної хвороби лишається і на наступні роки. Вібріон Ель-Тор досить стійкий, довго зберігається у зовнішньому середовищі, наприклад, у морській воді. Для повного оздоровлення колишніх вогнищ холери Ель-Тор треба постійно, протягом тривалого періоду здійснювати ряд медико-санітарних заходів. Зокрема, суворо додержувати санітарних вимог на об’єктах громадського харчування і торгівлі, різко поліпшити гігієнічні умови в населених пунктах.

Читайте також: Майже як на Чорному морі: як відпочивали у Верхній Писарівці 50 років тому

У південних районах СРСР нині немає потреби вживати карантинних заходів. Офіційно не забороняється їхати до моря. Звичайно, в райони Півдня можуть їхати організовані групи: геолого-розвідувальні чи студентські загони, яким буде забезпечено відповідне розміщення та медичний нагляд. На закінчення слід зауважити й таке.

Далеко не всім рекомендується південний клімат. Зловживання сонцем може призвести до порушення серцево-судинної діяльності. Тому перед відпусткою слід порадитися про те, де доцільніше відпочити. У Харківській області багато мальовничих куточків на берегах річок і водойм, пляжів і місць для рибальства, чудових туристичних стежок для любителів активного відпочинку. На лоні природи рідного краю теж можна набратися сил і здоров’я". Підпис - В. Ємельянов, головний санітарний лікар Харківської області