Легенди Харківської області: чому Завгороднє колись було Верьовкіним

10.10.2021 12:00 Хронограф
Невелике село Завгороднє (його населення всього 650 людей) розташоване поряд із селом Петровське, що на Балаклійщині. Воно виникло в 1731 році під час будівництва Української оборонної лінії.

Але в той час воно мало зовсім іншу назву – слобода Верьовкіна. Чому саме – існує дуже лірична версія: свою роль зіграло те, що село було засноване на річці Сіверський Донець. Свою першу назву воно мало до 1930 року і спочатку називалось слобода Верьовкіна.

За твердженням старожилів, назва села походить від слова «вірьовка». Село простягнулося впродовж річки Сіверський Донець наче вірьовочка, ось тому і виникла така назва.

Читайте також: Життя в слободі Липці 100 років тому

Ця земля в далекому XVIII столітті зустріла переселенців мирною тишею замріяних лісів, повноводною річкою, буйними пасовищами, степовим простором неторкнутої плугом землі, чудовими краєвидами. Нарешті вони дійшли до місця, де їм судилося оселитися назавжди. Це було узвишшя над правим берегом Дінця. Люди з хвилюванням оглядали довколишність:  тут буде їхня слобода, тут вони житимуть, роститимуть дітей, боронитимуться від татарських набігів…

Хоча 90 років тому село стало називатися Завгороднє, у народі його й досі називають Верьовкіно, а жителів – верьовкінцями.

Інформацію збирали бібліотекар Завгороднівської сільської бібліотеки-філії А. М. Костенко та завідувач Завгороднівського сільського клубу Р. В. Мачуліна

Автор: Ірина Мнішек

Теги: