«Чудесниця», «Сюрприз», «Чародійка»: які побутові товари виробляли харківські підприємства

21.06.2021 12:02 Хронограф
Фото: krsk.au.ru Фото: krsk.au.ru
Півстоліття тому потужні та не дуже харківські підприємства виробляли не тількі «воєнку» або великі верстати та механізми, а й побутові прилади. Які саме – можна дізнатися зі статті під рубрикою «Більше товарів, хороших і різних» у нашій газеті за № 112 від 6 червня 1971 року.

Для вас, харків’яни

Чимало нових видів виробів для народного вжитку, освоєних і підготовлених до масового випуску промисловими підприємствами Харкова, було розглянуто на черговому засіданні експертної ради Харківського філіалу постійного павільйону кращих зразків товарів народного споживання Міністерства торгівлі СРСР.

Багатьом господаркам знайомі сковороди «Чародійка», «Сюрприз» виробництва ремонтно-механічного заводу. Ці вироби удостоєні Знака якості. Колектив підприємства почав випуск «Чудесниці», комплект якої складається із сковороди і різноманітних пристосувань кухонного призначення. До набору входить: перфорована корзинка для виготовлення м’ясних і рибних страв (для дієтичного харчування – на парі), підставка для приготування яєчні та омлетів, підставка для приготування пиріжків у маслі, картоплі-фрі, кришка-прес для м’ясних страв.

Читайте також: «Каштан» для харків’ян: що ще нового з’явилось в області 50 років тому

Харківський завод емальованих виробів Міністерства шляхів сполучення СРСР приступив до масового виробництва сталевих емальованих мисок діаметром 22 міліметрів. На Харківському заводі електромонтажних виробів Міністерства монтажних і спеціальних будівельних робіт розроблено комбайн, призначений для розподілу та обліку електричної енергії, захисту від перенавантаження і струмів короткого замикання в освітлювальних мережах змінного струму напругою 220 вольт. Цей виріб сподобається новоселам. Він має красивий вигляд і зручний у користуванні.

Для побутових потреб завод «Гідропривод» почав виготовляти нікельовані засувки з пластмасовою ручкою. Ціна кожної – один карбованець. Їх буде випущено 40 тисяч штук.

Щетинно-щіткова фабрика імені Фрунзе починає масове виробництво щіток для миття посуду та інших речей. А завод транспортного машинобудування імені Малишева освоїв новий вид настінних вішалок. Віконні засувки (типу шпінгалет) виробляє завод тракторних пускових двигунів.

Експертна рада філіалу схвалила також ініціативу заводу «Теплоавтомат», який розгорнув масовий випуск кавників, призначених для швидкого приготування ароматного напою з натуральної кави. Цей же завод освоїв подарунковий кавовий набір, який складається з кавника і чотирьох чашечок. Для консервування фруктів та овочів у домашніх умовах на заводі освоїли випуск металевих кришок багаторазового користування, виготовлених з нержавіючої сталі з гальванічним покриттям проти корозії.

На знімку: кавовий набір виробництва заводу «Теплоавтомат». Фото з газети «Соціалістична Харківщина»