Загальна мобілізація: як працює бронь та хто може нею скористатися

11.05.2023 14:22 Суспільство

Через повномасштабне російське вторгнення в Україні діє воєнний стан та загальна мобілізація, під яку підпадає велика кількість громадян. Однак поміж інших варіантів відстрочок існує також бронювання працівників. «Слобідський край» розбирався, як працює бронь на Харківщині та хто під неї підпадає.

Хто не підлягає мобілізації

Воєнний стан та загальна мобілізація були продовжені Верховною Радою до 20 серпня 2023 року. Під мобілізацію підпадають військовозобов’язані та резервісти від 18 до 60 років, які не мають права на відстрочку й придатні до служби за станом здоров’я. Переважно це стосується чоловіків, однак також під мобілізацію підпадають жінки з важливими для війська спеціальностями, наприклад, працівниці медичної сфери.

Мобілізації не підлягають військовозобов’язані, які отримали відстрочку від призову, або заброньовані працівники державних органів, підприємств, установ і організацій.

Відстрочку можуть отримати військовозобов’язані:

  • не придатні до військової служби за станом здоров’я. Варто зазначити, що у воєнний час обмежено придатні громадяни можуть бути мобілізовані, однак не для служби в бойових частинах;
  • на утриманні яких перебуває три та більше дітей до 18 років;
  • які самостійно виховують дитину або опікуються дитиною з інвалідністю;
  • доглядають повнолітню дитину з інвалідністю першої чи другої групи;
  • доглядають дружину чи чоловіка або батьків одного з подружжя з інвалідністю першої чи другої групи. Також можливий догляд за перерахованими родичами у разі, якщо вони хворіють, однак для цього потрібно мати висновок від медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії медичного закладу, що ці особи потребують постійного догляду;
  • мають неповнолітню дитину, якщо чоловік чи дружина вже проходять військову службу;
  • мають близьких родичів, які загинули або зникли безвісти під час АТО чи воєнного стану. До близьких родичів належать: чоловік, дружина, син, донька, батько, матір, дід, баба, а також рідні брат та сестра;
  • студенти, які здобувають фахову вищу або передвищу освіту чи є науково-педагогічними працівниками закладів вищої освіти;
  • та інші військовозобов’язані (повний перелік осіб, які можуть отримати відстрочку від призову під час мобілізації, зазначено в статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»).

Також відстрочку отримують військовозобов’язані, які були заброньовані державними органами або підприємствами, установами та організаціям, що є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Критично важливі підприємства

Бронювання військовозобов’язаних проводиться згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 року. У документі визначаються підприємства, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Для визначення таким, підприємство має відповідати трьом з семи наступних критеріїв (у випадку підприємств паливно-енергетичного комплексу або неприбуткових установ охорони здоров’я, освіти та науки, фізичної культури і спорту, соціального захисту державної чи комунальної власності потрібно відповідати двом критеріям):

  • сума податків, зборів та платежів (крім митних платежів) до державного і місцевих бюджетів протягом звітного податкового року перевищує еквівалент 1,5 мільйона євро;
  • сума надходжень в іноземній валюті, крім кредитів і позик, за звітний податковий рік перевищує еквівалент 32 мільйони євро;
  • підприємство має стратегічне значення для економіки і безпеки держави (відповідно до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 року, у Харківській області усього вісім таких підприємств: Центральне конструкторське бюро «Протон», Харківський машинобудівний завод «ФЕД», Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О. О. Морозова, Харківське агрегатне конструкторське бюро, Харківське конструкторське бюро з двигунобудування, Завод імені В. О. Малишева та Ізюмський приладобудівний завод);
  • відсутність заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб – працівників на підприємстві за останній календарний квартал становить не менше розміру середньої заробітної плати у регіоні за четвертий квартал 2021 року;
  • підприємство є резидентом Дія Сіті;
  • підприємство має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади.

Відповідно до останнього пункту Харківська обласна військова адміністрація розробила критерії таких підприємств. Вони були опубліковані разом з розпорядженням начальника ХОВА Олега Синєгубова, яке набуло чинності 27 квітня 2023 року.

Медицина

У медичній сфері отримати бронь можуть працівники закладів охорони здоров’я всіх форм власності, які забезпечують надання медичної допомоги всіх рівнів громадянам області, ВПО та військовослужбовцям ЗСУ та інших військових формувань; не припинили функціонувати в період воєнного стану та задіяні в забезпеченні реалізації програми державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення. У тому числі це стосується програми «Доступні ліки».

Містобудування та архітектура

Бронювати своїх працівників можуть компанії, зайняті відбудовою об’єктів, зруйнованих унаслідок збройної агресії рф. Ці компанії виконують роботи на замовлення органів державної влади чи місцевого самоврядування; виконують роботи самостійно без залучення субпідрядних організацій та мають штат працівників, які забезпечують виконання робіт.

Культура та туризм

У сфері культури та туризму право на бронь мають працівники комунальних закладів, які зайняті збереженням Музейного фонду і культурної спадщини або здійснюють театрально-концертну діяльність у Харківській області.

Соціальний захист

У сфері соціального захисту населення критично важливими вважаються підприємства, що перебувають у Реєстрі надавачів та отримувачів соціальних послуг Міністерства соціальної політики України, а також здійснюють стаціонарний догляд за особами, які не можуть обслуговувати себе.

Довкілля та природокористування

Серед екологів бронь оформити зможуть ті організації, що роблять наукові дослідження у сфері охорони довкілля; працюють на замовлення державних органів або органів місцевого самоврядування для встановлення або відновлення заподіяної шкоди довкіллю внаслідок повномасштабного російського вторгнення, а також мають у своєму складі лабораторії, що були акредитовані Держстандартом України на право проведення вимірів у сфері контролю стану навколишнього середовища.

ЖКГ та паливно-енергетичний комплекс

Також можна буде забронювати працівників житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу, якщо вони надають послуги з постачання, розподілу або транспортування газу і електричної енергії, займаються тепло-, водопостачанням, водовідведенням, поводженням з твердими побутовими відходами. Сюди також відносяться підприємства критичної інфраструктури, які надають життєво важливі послуги мешканцям Харкова та Харківської області.

Капітальне будівництво

У галузі капітального будівництва критично важливими є державні підприємства, що замовляють роботи або послуги на об’єктах забезпечення життєдіяльності населення, або розробляють проєктну документацію, або займаються будівництвом, реконструкцією, реставрацією, капітальним ремонтом об’єктів житлово-комунального, соціального та іншого призначення, що були зруйновані внаслідок російського вторгнення. Також сюди підпадають підприємства, що здійснюють технічне обслуговування доріг, мостів, тунелів та шляхопроводів.

Об’єкти, на яких виконуються роботи, мають бути включені до бюджетних програм та належати до державної або комунальної власності.

Економіка

Мають можливість бронювати працівників також підприємства сфери економіки, що забезпечують потреби інших установ у матеріально-технічних ресурсах, сировині, комплектувальних виробах, без яких не можливе виробництво продукції або надання послуг.

Крім того, середня заробітна плата працівників підприємства у сфері економіки має дорівнювати середній заробітній платі по країні, помноженій на 1,5. Частка сплачених податків до бюджету громади, де працює установа, за попередній бюджетний рік має становити не менше 4 %.

Агропромисловий комплекс

Бронювати працівників можуть підприємства агропромислового комплексу, що обробляють угіддя сільськогосподарського призначення на площі від 300 до 1000 гектарів для провадження сільськогосподарської діяльності або мають середню кількість застрахованих працівників від 10 до 50 осіб.

Також робити це можуть підприємства, що мають станом на 1 січня 2023 року основний вид діяльності згідно з Класифікацією видів економічної діяльності (КВЕД) ДК 009:2010 у галузях: сільського господарства, лісового господарства та рибного господарства (секція А, група 01 Сільське господарство, мисливство та надання пов’язаних із ними послуг), переробної промисловості (секція С, група 10 Виробництво харчових продуктів). А також ті, що мають обсяг річних доходів не менше 3 мільйонів гривень за підсумками 2021 року.

Цифрова трансформація

У сфері цифрової трансформації регіону відстрочку через бронювання можуть отримати працівники підприємств, які як єдиний виконавець здійснюють виробництво товарів або надають послуги з інформатизації на території Харківської області за кодами CPV, мають за останній звітний період обсяг річного доходу не менше 80 мільйонів гривень та середній показник кількості застрахованих працівників не менше 40 осіб.

Транспорт

Працівники сфери транспорту можуть претендувати на бронювання, якщо підприємства, на яких вони працюють, здійснюють перевезення пасажирів на міських, міжміських та приміських маршрутах загального користування, що не виходять за межі території області. Важливим є те, що на момент подачі документів на бронювання підприємство повинно мати діючі договори з органами місцевого самоврядування, строк дії яких не менший ніж строк бронювання військовозобов’язаних.

Масові комунікації

Під бронювання також підпадає сфера масових комунікацій, якщо підприємство працює відповідно до отриманих ліцензій, має необхідну дозвільну документацію та технічну можливість працювати в деокупованих громадах Харківщини.

Освіта та наука

Також до критично важливих установ відносять підприємства освіти та науки, якщо вони належать до сфери управління Міністерства освіти і науки України, мають засоби та ресурси для проведення досліджень, а також здатні створювати розробки оборонного чи народногосподарського значення.

Інші критично важливі підприємства

Якщо підприємство не відповідає зазначеним критеріям, але є важливим для соціально-економічного розвитку громади, воно може бути визначено таким за обґрунтованим поданням районної військової адміністрації, органу місцевого самоврядування з наведенням кількісних, якісних показників щодо:

  • сталого функціонування підприємства в період дії воєнного стану з наданням стислої інформації про його господарську діяльність у період воєнного стану;
  • загальної суми податків, зборів, інших обов’язкових платежів, сплачених підприємством до відповідного місцевого бюджету протягом періоду воєнного стану;
  • найменування та обсягів товарів (послуг, робіт), виробництво яких здійснює підприємство, та їх значення для задоволення потреб територіальної громади або відсутності на території територіальної громади інших підприємств, які здійснюють виробництво таких товарів (надання таких послуг, виконання таких робіт) в обсягах, необхідних для життєзабезпечення територіальної громади.

Порядок оформлення

Як розповіли кореспонденту «Слобідського краю» в Департаменті оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Харківської ОВА, щоб забронювати працівників, підприємство має звернутися до Харківської обласної військової адміністрації та надати документи, що підтверджують відповідність критеріям критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період підприємства.

Після цього підприємство має отримати розпорядження про те, що підприємство є критично важливим та подати список на бронювання, довідку про кількість військовозобов’язаних та відповідне обґрунтування до ХОВА.

Однак не всіх працівників можна подавати до бронювання, а лише військовозобов’язаних, які працюють на підставі трудового договору або трудового контракту.

Не мають права на бронь також ті, хто має дефіцитні військово-облікові спеціальності, наприклад, артилеристи, снайпери, фахівці з радіотехнічних засобів управління ракетами тощо. Повний перелік дефіцитних спеціальностей в армії можна побачити в Листі Міністерства оборони від 11.03.2022 р. № 220/1469.

Кількість заброньованих повинна становити 50 % від кількості військовозобов’язаних підприємства, установи і організації на дату подання списку. Однак у разі наявності обґрунтованої потреби кількість заброньованих може перевищувати 50 %.

Заброньованим військовозобов’язаним надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації на шість місяців. Після закінчення цього терміну підприємства повторно подають список працівників на бронювання до Харківської ОВА.

Водночас підтвердження статусу критично важливого підприємства для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період здійснюється підприємством не рідше ніж один раз на рік.

Раніше ми розповідали про військового з позивним «Калина», який 25 лютого 2022 року вирішив попрощатися з цивільним життям та пішов до військкомату.

А також про бійця, який втратив ногу та повернувся на службу.

Також ми розповідали про Євгена з позивним «Жека», який служить у Богодухівському окремому батальйоні Харківської окремої бригади сил ТрО.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.