Де в Харківській області вирощували куузику

11.09.2019 14:03 Хронограф
Колаж Бріани Янковської Колаж Бріани Янковської
У вересні 1969 року наша газета писала про кормову рослину, яку нині вже й забули, – куузику. Це гібрид кормової капусти, турнепсу та брукви, який отримали в Естонії. Завдання, яке ставили газетяри того часу, – розповісти про її переваги та розповсюджити передовий досвід.

№ 174 від 3 вересня

Куузика набирає сили

Куузика порівняно з іншими кормами має багато переваг. В її коренеплодах, за твердженням доктора сільськогосподарських наук П. П. Вавілова, міститься 1,5 процента білка, до 0,5 процента жиру, багато вітамінів «С», каротину тощо.

Ось чому ця культура знаходить все ширше розповсюдження в Лозівському районі. Позаторік і в минулому році куу­зику вирощували в колгоспі імені Ілліча на невеликій площі і накопали більш як по тисячі центнерів коренів з гектара. Хороший урожай куузики визріває на Лозівщині і нинішнього року. В колгоспі імені Ілліча її посіви займають п’ять гектарів. Обстеження показали, що гектар вже зараз має біля 900 центнерів коренеплодів. А ще ж два добрих місяці корені прибавлятимуть у вазі.

В колгоспі імені Свердлова куузику посіяли на площі 3,6 гектара. Нині врожай становить тут більше тисячі центнерів соковитого корму на гектарі.

В колгоспі імені Кірова коренеплоди досягають 10–13 кілограмів, куузика набирає сили.

Із збиранням врожаю не треба поспішати. Ця культура не боїться похолодання, добре росте восени. Вибирати корені треба починати в другій половині жовтня. Куузика продовжить зелений конвеєр після буряків. Листя бажано згодувати свіжим, застосувавши для косовиці звичайний «КІР». Можна також заготовляти високопоживний силос.

О. Горбачевський

Читайте також: Краща Чіо-Чіо-Сан світу навчалась співати в Харкові 

Автор: Інна Можейко