Хроніка унікальної операції: як у Харкові вперше електрокардіостимулятор вживили

13.11.2021 12:00 Хронограф
Фото: naked-science.ru Фото: naked-science.ru
Відомо, що перший у світі електрокардіостимулятор було вживлено в Англії в 1958 році. В СРСР таку операцію вперше зробили в 1961 році, у Харкові – через 10 років. Усі подробиці того, як це було, можна прочитати на шпальтах газети "Соціалістична Харківщина" за листопад 1971 року.

Отже, у номері 225 від 14 листопада газета повідомляла:

"Вперше в Харкові в організм людини вживлено електрокардіо­стимулятор.

Хірург Харківського науково-дослідного інституту загальної та невідкладної хірургії Олег Васильович Бутенко відчинив двері інфарктного відділення 27-ї лікарні. В кімнатах тиша і порожнеча. А де ж ті, кому мав розповісти про хірургічне лікування хворих на серце? Коридором біг лікар і очима вказав на одну з палат.

Олег Васильович відчинив двері, за якими точилася боротьба за кожний подих людини. Професор Любов Трохимівна Малая пояснила: у хворого відсутня стимуляція для серцевих скорочень. Непрямий масаж, дефібриляція? Не допомагають. Неприродно уповільнений пульс згасає. Наступає кисневе голодування серця. Голодуватиме мозок. І тоді… Не допустити. Олег Васильович вмить звертається до колег. «Є водій ритму?» А за хвилину прямо в серце хворому він тимчасово вводить електрод, через який відразу ж надходять імпульси переносного електростимулятора. І обличчя людини, яка за хвилину до того не подавала ознак життя, рожевіє. Тепер Олег Васильович детально ознайо­миться з історією захворювання шофера Харківського заводу холодильних машин І. Т. Сербіна. В інституті, куди перевезли
І. Т. Сербіна, тимчасовий електрод було замінено на надійніший, введений у серце через вену. Кількаденні спостереження підказали: хворому потрібна постійна стимуляція серцевих скорочень. У хірургів одне рішення: вживити в його тіло мініатюрний електрокардіостимулятор.

Читайте також: Трансплантологія та кріобіологія: що винайшли харківські медики 50 років тому

Операційна. Завідуюча серцевим відділенням Тетяна Петрівна Милованова і Олег Васильович Бутенко вирішують добратися до серця хворого найекономнішим шляхом, під грудиною. Їм допомагають хірург В. К. Кравцов, анестезіологи-реаніматори О. М. Дикий, Н. Г. Плахтій, медсестра Ю. Г. Шамела. Раптом в оперованого зникає пульс. За хвилину Олег Васильович розітнув грудну клітку. І ось вже серце в його долоні. Ритмічні стискання. Нарешті рука відчуває поштовхи. Кілька разів довелося робити прямий масаж серця. Нарешті в нього вшито електроди, їх підключено до невеличкого електростимулятора, закріпленого під шкіряним покривом хворого. І серце ожило.

Минуло небагато часу, а Іван Трохимович Сербін, неначе вдруге народжений, вже вільно ходить, добре почуває себе. Відчинили двері палати, і назустріч піднявся чоловік з живими очима, сказав з тихою радістю: «Б’ється серце, б’ється». Він щиро дякував хірургам інституту. А вони зробили велику справу – успішно вживили в організм людини електрокардіостимулятор вперше в історії свого закладу.

Читайте також: Як у Харкові вперше в країні ЕОМ застосували

Директор інституту В. П. Воробйов, до якого ми звернулися, коментуючи подію, сказав: «Це була єдина можливість врятувати людину. Продовжуватимемо такі операційні втручання, якщо з кимось трапиться лихо. Наші хірурги успішно роблять операції на серці, при потребі користуючись досконалим апаратом штучного кровообігу. 12-річній дівчинці з природженим пороком серця недавно успішно було вшито штучний клапан. І такого роду операції в наших планах поруч з багатьма полосними і судинними».

Підпис: Г. Бабич