Як у Харкові вперше в країні ЕОМ застосували

05.09.2021 12:00 Хронограф
Фото: ru.uacomputing.com Фото: ru.uacomputing.com
Ні, не в космічних справах і не у військових – там попереду були інші міста та регіони. Харків з його давніми торговельними традиціями став першим, де електронно-обчислювальні машини застосували для систематизації інформації про товари в області. Було це 50 років тому.

Сьогодні це складно уявити, особливо тим, хто "народився із смартфоном у руці", але ще 50 років тому один комп'ютер займав площу приблизно 40 квадратних метрів. Що ж казати про цілий інформаційний центр... Але в Харкові такий центр був створений. Про його завдання повідомляла газета "Соціалістична Харківщина" № 163 від 18 серпня 1971 року.

" Науковим методом

У великому сучасному місті – більше тисячі магазинів. На прилавках – сотні тисяч різноманітних товарів. Потрібен цілий штат працівників, щоб зібрати і систематизувати інформацію про наявність виробів та хід їх реалізування.

Розв’язання цієї проблеми під силу лише електронно-обчислювальним машинам. Досвід показав, що уміле використання електронно-обчислювальних машин допомагає різко збільшити товарообіг, знизити затрати, поліпшити якість обслуговування. Сучасний керівник приймає нині рішення не на основі інтуїції або неповних відомостей, а на підставі повної і своєчасної інформації про діяльність торговельних підприємств, спираючись на наукові методи аналізу цієї інформації. Електронно-обчислювальні машини успішно діють в універмагах Москви, Ленінграда, Києва, Риги.

Читайте також: Як у Куп'янську каву із згущеним молоком варили

У Харкові вперше в СРСР створено інформаційно-обчислювальний центр для обробки торгово-економічної інформації з усієї області.

Застосування електронно-обчислювальної машини відкриває широкі можливості для маневрування товарними ресурсами. Зіставляючи реальні дані про надходження товарів від промислових підприємств-постачальників з планом поставок, електронна машина допоможе розрахувати оптимальні запаси кожного товару на всіх торговельних підприємствах, уникнути затоварювання – все це великий резерв економії і підвищення ефективності торгівлі.

Керівники торговельних організацій одержуватимуть відомості про хід торгівлі за допомогою інформаційно-довідкової системи на базі електронно-обчислювальної машини, встановленої у центрі.

Довідкова інформаційна система підвищить оперативність прийняття рішень, допоможе вивільнити велику кількість працівників.

Інформаційно-обчислювальний центр приступив до здійснення всіх цих проблем. Перші результати буде одержано вже цього року".

Підпис - О. Шмаков, керівник інформаційно-обчислювального центру

Автор: Інна Можейко