Історія Харківської області: кіно, шоколад та кращі механізатори

22.01.2022 13:00 Хронограф
Колаж: "Слобідський край" Колаж: "Слобідський край"
Чи знаєте ви, що ще 50 років тому в Харкові здогадалися додати в шоколад секретний інгредієнт – сіль та створили новий сорт під назвою «Особливий»? А де саме на Харківщині жили та працювали найкращі механізатори? Дізнайтеся з матеріалів газети «Соціалістична Харківщина» за січень 1972 року.

№ 2 від 4 січня 1972 року

Приз «За високий урожай» – у комінтернівських механізаторів

Президія обласної ради профспілок та редакційна колегія газети «Соціалістична Харківщина», розглянувши матеріали по достроковому виконанню соціалістичних зобов’язань, прийнятих колективами механізаторів колгоспів і радгоспів на перший рік дев’ятої п’ятирічки, визнали: найкращих показників у змаганні на збиранні цьогорічного врожаю добився колектив механізаторів першого відділка радгоспу «Комінтерн» Нововодолазького району (керуючий І. А. Абдула, голова робіткому Т. Ф. Мосинцев). Своєчасно виконавши всі агротехнічні заходи, високоякісно підготувавши техніку, високопродуктивно використовуючи її, механізатори відділка в стислі строки зібрали урожай. На кожному із 830 гектарів намолочено по 50,8 центнера зернових проти 38,1 центнера у середньому по радгоспу. Механізовані ланки буряківників О. Д. Розумного та О. Г. Солохи виростили відповідно по 377 і 363 центнери солодких коренів, ланка механізаторів-кукурудзівників М. І. Цяцьки зібрала по 43 центнери зерна кукурудзи з гектара.

Читайте також: Побут у СРСР: що нового з’явилось у господарок Харківщини 50 років тому

Цьому колективу присуджено перехідний приз «За високий урожай», а також нагороджено Почесною грамотою облпрофради і редколегії газети «Соціалістична Харківщина».

Відзначено також хорошу роботу на збиранні врожаю і нагороджено Почесними грамотами облпрофради і редколегії газети «Соціалістична Харківщина» колективи механізаторів тракторних бригад колгоспів імені Кірова та «Зоря комунізму» Краснокутського району, Івашківської птахо­фабрики Золочівського району.

Грамотами облпрофради та редколегії газети «Соціалістична Харківщина» нагороджені також комбайнові агрегати М. І. Костенка з радгоспу «Червоний велетень» Зміївського району, М. Д. Гербича з радгоспу «Кегичівка»; механізованої ланки І. М. Кононенка з експериментальної бази «Комунар» Харківського району, М. Д. Скрипки з колгоспу імені Кірова Золочівського району, Г. К. Бондаря із колгоспу імені Димитрова Вовчанського району, О. Д. Розумного і О. Г. Солохи з радгоспу «Комінтерн» Нововодолазького району, М. Г. Копійки з колгоспу імені Котовського Барвінківського району, Г. О. Карабута та І. Д. Федоряки з колгоспу «Зоря комунізму» Краснокутського району, Д. Д. Подколзіна з колгоспу імені Калініна Зачепилівського району, А. М. Золотаренка та М. Ф. Обихвіста з колгоспу «Більшовик» Валківського району, І. П. Стародуба та І. В. Кошкарьова з радгоспу «Пархомівський» Краснокутського району.

Життя району на кінострічці

Іван Дмитрович Штонда вперше взяв в руки кінокамеру п’ять років тому. Відтоді його можна побачити всюди, де відбуваються важливі події в житті рідного села і всього Шевченківського району. Документальні кінострічки Штонди з цікавістю дивляться односельці перед кіносеансами в клубі. Їх показують також учасникам сільськогосподарських семінарів.

Читайте також: Як харківський пенсіонер з кенарів хор зробив

В цьому році Іван Дмитрович порадує глядачів кінострічками, на яких він відобразив зустрічі з завідуючим другою виробничою дільницею колгоспу Г. І. Хвостиком та дояркою колгоспу «Україна» К. Балабай.

В. Козачук, працівник редакції районної газети «Вперед», с. Шевченкове

№ 8 від 12 січня

Рекомендується всім

З кондитерської фабрики «Жовтень» у відомий магазин «Ведмедик» надійшли перші півтори тонни ароматизованого шоколаду «Особливий». Він виготовляється з тих же продуктів, що і відомі сорти шоколаду. Але є і особливість: кондитери додали в нього… звичайну кухонну сіль. Це надає шоколаду приємного смаку: спеціалістам він дуже сподобався. Його рекомендовано вживати всім, як говориться, від малого до старого.