Історія Харківської області: у 1972-му почали випускати легендарну «Романтику 105»

06.02.2022 12:00 Хронограф
Колаж: "Слобідський край" Колаж: "Слобідський край"
З 1972 року в Харкові на приладобудівному заводі ім. Шевченка почали випускати магніторадіолу «Романтика­105» – справжню мрію меломанів тих часів.

Це було справжнє технічне диво: один прилад поєднував у собі магнітофон (зрозуміло, котушковий, 3 класу), радіоприймач, здатний працювати на ультракоротких, коротких, середніх та довгих хвилях та програвач для платівок. Можливо було записувати звук платівки відразу на магнітофонну стрічку або голос – на мікрофон, який ішов у комплекті. Унизу комплексу були розташовані динаміки, а важила ця техніка 35 кілограмів. 

Читайте також: Побут у СРСР: що нового з’явилось у господарок Харківщини 50 років тому

У № 12 від 18 січня 1972 року наша газета писала про останні кроки розробки «Романтики­105»: «В Харківському філіалі Всесоюзного науково­дослідного інституту технічної естетики виготовлено ескізний варіант художньо­-конструкторської розробки магніторадіоли «Романтика­105».

На знімку: автори моделі старший інженер П. І. Діянов, заступник начальника відділу Є. П. Халаїмов та головний художник-­конструктор відділу В. Б. Волков біля моделі магніторадіоли ( фото І. Дикого ).

Розробка зовнішнього вигляду магнітоли "Романтика 105", фото з архіву газети "Слобідський край"о крафото з арх