Історія Харківської області: екстремальні пологи 50-річної давнини

28.01.2022 18:00 Хронограф
Фото: newtimes.kz Фото: newtimes.kz
І сьогодні доводиться читати, як бригада «швидкої» приймала екстрені пологи то в дорозі, а то й навіть удома у породіллі. Але в кабіні локомотива, та ще й 50 років тому – це виняток. Цікаво, як склалися долі тих двох хлопців, про яких писала газета «Соціалістична Харківщина» взимку 1971–1972 року.

№ 252 від 22 грудня 1971 року

Людина народилася

В кабіні локомотива не можна знаходитись стороннім. Однак появі цього «порушника» були раді і машиніст локомотивного депо імені Кірова В. М. Петренко і його помічник В. О. Коваленко.

…Бригада вела поїзд на Готню. Раптом черговий по станції повідомив, що слід терміново доставити жінку в лікарню. У кабіну сіла породілля. На перегоні 140-й кілометр – Трифилівка малюк гучним криком повідомив про своє народження. Мати Людмила Гаврилова, жителька станції Кулинівка, і дитина почувають себе добре.

І. Ланкіс

Читайте також: Побут у СРСР: що нового з’явилось у господарок Харківщини 50 років тому

№ 9 від 14 січня 1972 року

Мисливський «хрещеник»

Ми чекали збільшення нашого роду. 11 грудня минулого року акушерка Марія Євгенівна Мелашко прибула вчасно з машиною швидкої допомоги, щоб відправити мою дружину Клавдію Арсентіївну в пологовий будинок – до Краснокутська.

Від нашої Пащенівки до райцентру відстань чималенька, понад 35 кілометрів. Усе було гаразд. «Швидка допомога» вирушила вчасно, але серед поля (тоді якраз була відлига) недалеко від села Китченківка машина застряла. Колеса ковзають на місці: ні назад ні вперед. А довкола – чисте поле. Що робити? Марія Євгенівна хвилюється, шофер сам не свій, про породіллю годі й говорити.

Допомога прийшла несподівано. Від скирти, що стояла неподалік, мабуть, почувши гурчання машини, піднялося дев’ять чоловік з мисливськими рушницями. Дізнавшись, в чім річ, вони майже на руках винесли «швидку допомогу» на второвану дорогу й гукнули вслід:

– Хай буде мисливець!

Дружина народила «мисливця», назвали його Миколкою. Це сьома дитина у нашій сім’ї.

На жаль, в клопотах так і не дізнались ми жодного прізвища Миколчиних «хрещених». Добрі люди, спасибі їм!

Олексій Пащенко,  електрик колгоспу «Червоний партизан» Краснокутського району

 

 

Автор: Інна Можейко