Історія Харківської області: збираємо по краплині зі старих газетних шпальт

27.11.2021 13:00 Хронограф
Коллаж: "Слобідський край" Коллаж: "Слобідський край"
Гортати газетні шпальти 50­-річної давнини – це збирати дуже цікаву історію області по краплинах. От, наприклад – ви знаєте, коли була побудована перша дев’ятиповерхівка в Первомайському? А що в Бунаковому робили сир, а на Зміївщині ставили італійську оперу?

Репортажі наших колег 1971 року зараз сприймаються як своєрідні уламки мозаїки; якщо профільтрувати їх через сито часу та скласти докупи – можна відчути ту епоху та дізнатися багато цікавого. Тож читаємо "Соціалістичну Харківщину" того часу разом!

№ 203 від 15 жовтня

Вісті з Первомайщини

Перший дев’ятиповерховий

Впорядковується, хорошіє селище Первомайське, в якому нині близько 20 тисяч жителів. У мікрорайонах споруджено понад 40 п’ятиповерхових будинків, три дитячих комбінати, середню школу, профтехучилище. Збудовано тут і кілька нових магазинів, дві їдальні, АТС, лікарню з поліклінікою, два спортивних зали. Нещодавно в селищі здано в експлуатацію перший дев’ятиповерховий будинок. Почато спорудження ще трьох таких будинків, а також громадського центру і хлібозаводу.

Берецька водойма

На 286 гектарів розіллється водойма, утворювана в заплаві річки Берека, вище села Олексіївки. Вже завершується спорудження греблі та водоскиду. Зрошуватимуться сади радгоспу імені газети «Комсомольская правда», поля колгоспів «Колос», «Комунар». На березі водойми намічено створити базу відпочинку для трудящих району.

М. Малов, редактор первомайської районної газети «Знамя труда»

Читайте також: Побут у СРСР: що нового з’явилось у господарок Харківщини 50 років тому

№ 217 від 3 листопада

Вам потрібен оркестр?

Ми давно звикли до того, що перед святом варто звернутися до фірми «Веснянка», і нам зроблять будь-яку послугу: допоможуть придбати квіти, прибрати квартиру, доглянути дитину. Та коло послуг все ширшає. Якщо, наприклад, для супроводу святкового урочистого вечора у вашій установі або для домашньої вечірки ви захочете запросити оркестр, будь ласка, замовте, і фірма «Веснянка» надішле його вам у потрібний час. В її розпорядженні – 6 естрадних оркестрів. З музикою зустрічати свято веселіше.

№ 223 від 12 листопада

Бунаківські сировари

Їх двадцять майстрів, що створюють сир «Ярославський». Цей цех Лозівського молокозаводу розміщений у селі Бунаковому. В ньому переробляють молоко, що надходить з навколишніх колгоспів. Для одержання тонни сиру потрібно 12 тонн молока. Нинішнього року бунаківські сировари видадуть 180 тонн цінного продукту вищого ґатунку.

Успішно виконали переджовтневі соціалістичні зобов’язання помічник майстра О. Іванова, робітники М. Матвієнко, М. Підгорна, Г. Руденко та інші. Згадайте бунаківських майстрів добрим словом, коли на вашому святковому столі з’явиться смачний «Ярославський» сир.

В. Сиваков, працівник лозівської газети «Радянське слово»

№ 224 від 13 листопада

Звітує самодіяльна опера

Самодіяльні співаки народного оперного театру обласного Будинку художньої самодіяльності профспілок звітували цими днями перед трудівниками племрадгоспу «Червоний велетень» (Зміївський район) оперою Леонковалло «Паяци». Режисер вистави В. Лукашов, диригент А. Калабухін. Це був перший оперний спектакль на сцені нового Будинку культури.

Трудівники господарства щиро аплодували інженеру турбінного заводу Е. Ясновській (Неда), офіцеру Радянської Армії М. Пермякову (Каніо) та іншим виконавцям складного твору оперної класики. Ближчим часом актори самодіяльного оперного театру виїдуть до інших господарств області. Зокрема, опера «Паяци» в їх виконанні прозвучить на сцені Будинку культури Івашківської птахофабрики в с. Одноробівка Золочівського району.

С. Полян, старший методист обласного Будинку художньої самодіяльності профспілок

Читайте також: Трансплантологія та кріобіологія: що винайшли харківські медики 50 років тому

№ 229 від 19 листопада

Нутрії інженера Олійника

Біла, чорна, перламутрова, срібляста нутрії. Інженер Сахновщинського районного управління сільського господарства А. Олійник із задоволенням показує своїх питомців. Розводити їх почав лише в минулому році, а вже зараз поголів’я цінного хутрового звірка наближається до півсотні. Хутро нутрії дуже міцне і не боїться вологи. Цінність нутрії ще й в тому, що при певному доборі тварин від них можна одержувати потомство різної масті.

І. Захаров, наш кор.

№ 230 від 21 листопада

Рейси автопоїзда здоров’я

Сотні рейсів по селах здійснила Богодухівська пересувна поліклініка. Мешканці найвіддаленіших куточків району з вдячністю говорять про лікарів «пересувки» – завідуючого М. П. Рибалка, хірурга О. І. Глушкову, педіатра В. Г. Аламенко, отоларинголога А. С. Синельникова, окуліста Б. Г. Гребінника та інших медичних працівників, а їх понад 20. Пересувна поліклініка має добре оснащені кабінети на колесах – хірургічний, педіатричний, рентгенологічний, гінекологічний, клінічну лабораторію.

М. Калиниченко, відповідальний секретар богодухівської районної газети «Маяк»

Автор: Інна Можейко